Novi EES sustav mijenja pravila ulaska u EU: Bez pečata u pasoše od novembra

Novi EES sustav mijenja pravila ulaska u EU: Bez pečata u pasoše od novembra


S novim sustavom ulaska i izlaska (EES) koji stupa na snagu 10. novembra, pečati u pasošima više se neće koristiti na šengenskim granicama, prema informacijama Europske komisije. Umjesto toga, građani zemalja koje podliježu ovim propisima morat će online provjeravati trajanje svog boravka putem službenih stranica EU.

Propisi će se primjenjivati na sve članice EU osim Kipra i Irske, te na Schengenske zemlje poput Islanda, Norveške i Švicarske. Oni se također odnose na zemlje koje ne zahtijevaju vize za ulaz, uključujući zemlje Zapadnog Balkana i državljane Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

EES online alat omogućit će provjeru dopuštenog boravka, a informacije će biti dostupne na graničnim prijelazima putem instalirane opreme. Pregledom podataka u EES-u, putnici će dobiti potvrdu o statusu ulaska i preostalim danima boravka.

“Prilikom pregledavanja EES online alata dobit ćete informaciju o tome je li vaš ulazak dopušten (‘OK’ ili ‘not OK’), kao i informaciju o broju dana koje još smijete boraviti na teritoriju europskih zemalja koje koriste EES. Ovu informaciju možete zatražiti i od službenika za kontrolu pasoša na vanjskim granicama”, kažu iz Evropske komisije.

Za provjeru trajanja boravka u EES zemljama, putnici će morati navesti državu i vrstu putne isprave. Također, moguće je unaprijed registrirati svoje podatke kroz mobilne aplikacije ili samoposlužne sustave, čime se ubrzava proces na granici.

“Ako želite putovati u neku evropsku zemlju koristeći EES u nekom trenutku u budućnosti i želite saznati koliko dugo bi vam bilo dopušteno ostati, morate navesti planirani datum dolaska u tu zemlju ili ako ste već u evropskoj zemlji i koristite EES, morate navesti planirani datum odlaska iz te zemlje. Ili ako želite putovati u neku evropsku zemlju koristeći EES u nekom trenutku u budućnosti i želite provjeriti koliko će vam dana preostati nakon završetka planiranog putovanja, morate navesti i datum dolaska i odlaska iz te zemlje”, javili su iz Evropske komisije.

S novim EES sistemom, pri ulasku u Schengen, putnici će morati dati osobne podatke te se podvrgnuti biometrijskoj provjeri, uključujući skeniranje otisaka prstiju ili snimanje lica.

– Službenici za kontrolu putovnica skenirat će vaše otiske prstiju ili fotografirati vaše lice. Ove informacije bit će zabilježene u digitalnoj datoteci. Vaš pasoš (biometrijski ili nebiometrijski) neće biti ovjeren. Ovaj proces može biti brži ako unaprijed registrirate neke svoje podatke. To možete učiniti pomoću namjenske opreme (“samoposlužni sustav”), ako je dostupna na vašem graničnom prijelazu i/ili mobilne aplikacije – ako je dostupna u zemlji dolaska ili odlaska. U bilo kojem od gore navedenih slučajeva susrest ćete službenika za kontrolu putovnica – rekli su iz Evropske komisije.

Ovi podaci će biti pohranjeni u digitalnom formatu, što će ubrzati proces ulaska ukoliko su podaci već zabilježeni u sustavu.

Ako je građanin prešao granice evropskih zemalja koristeći EES više puta od početka EES-a, otisci prstiju ili fotografija njegovog lica već će biti snimljeni u EES-u.

“Službenici pasoške kontrole provjerit će samo vaše otiske prstiju i fotografiju, što će trajati kraće. U rijetkim slučajevima može biti potrebno ponovno prikupiti i zabilježiti vaše podatke. Ako posjedujete biometrijski pasoš, moći ćete brže ući pomoću samoposlužnog sustava (ako je dostupan na tom graničnom prijelazu). Ako vaša digitalna datoteka nema nikakvih prepreka za putovanje, obično nećete morati ići preko službenika za kontrolu putovnica”, zaključili su iz Evropske komisije.

I dalje ostaju važni standardni uvjeti za ulaz i izlaz, te službenici kontrole mogu po potrebi poduzeti dodatne provjere.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija