Pogledajte kako će izgledati novi sistem naplate putarine na autocestama u Hrvatskoj

Pogledajte kako će izgledati novi sistem naplate putarine na autocestama u Hrvatskoj


Krajem 2026. godine Hrvatska bi trebala dobiti novi sistem elektronske naplate putarime koji će se temeljiti na slobodnom prolazu, odnosno očitavanju registarskih pločica ili ENC uređaja.

Ugovor o izgradnji novog sistema naplate u utorak, 24. septembra, potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predsjednik Uprave slovačke kompanije SkyToll Martin Okali.

Vrijednost ugovora je 80 miliona eura (oko 160 miliona KM), a cjelokupan projekt u potpunosti se financira EU sredstvima.

Novi sistem naplate putarine, koji ima mogućnost protoka 3.000 vozila u satu, bit će ugrađen na svih 1.341 kilometara autocesta u Hrvatskoj kojima upravljaju HAC, Autocesta Zagreb-Macelj i Bina Istra.

U planu je 208 naplatnih tačaka, a za brzu registraciju korisnika predviđeno je 140 staza. Također će biti angažirano 74 mobilne jedinice za nadzor i kontrolu registriranih korisnika autocesta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija