Nedim Sladić najavio promjenjivo vrijeme s jačim padavinama

Nedim Sladić najavio promjenjivo vrijeme s jačim padavinama


Iako će naredna dva dana proći u vedrijem ozračju uslijed jačanja srednjoeuropske anticiklone, posebno u Bosni, naredna sedmica ne donosi dugoročniju stabilizaciju vremena na području naše zemlje. Temperatura zraka nastavlja učestalo oscilirati, upozorava poznati bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu.

“Jače i obilnije padavine prognoziramo ponovo u drugom dijelu četvrtka, te dijelom u petak. Očekujemo izraženiju pritisnu i temperaturnu razliku koja će utjecati na naše krajeve”, izjavio je Sladić.

Na visini, situacija će se odraziti u obliku visinske doline sa hladnim zrakom, koja se produbljuje sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovskom zaljevu, dok će u prizemlju hladni front biti povezan s đenovskom ciklonom.

Također, mlazna struja će ponovo preći preko naših područja, a hladna fronta će se sporije kretati prema jugoistoku.

“Ovakve situacije obično uzrokuju jače ohlađivanje zraka i kondenzaciju, pri čemu sudarajući se s mlaznom strujom generiraju uske linije nestabilnosti duž frontalne zone, što može dovesti do većih količina padavina – slično onome što smo vidjeli jučer,” ističe Sladić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija