Denis traži uklanjanje 4G opreme sa džamije u Mostaru: “Ovo nije unara nego antena”

Denis traži uklanjanje 4G opreme sa džamije u Mostaru: “Ovo nije unara nego antena”


Denis Muhamed Drljević pokrenuo je peticiju jer je nezadovoljan odlukom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se na munaru džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a postavi odašiljač za 4G signal BH Telecoma – piše Crna-Hronika.

Džamija Tabačica je jedna od najstarijih i najposjećenijih vjerskih objekata u Mostaru. Sagrađana je između 16 i 17 vijeka.

Kako Denis kaže u svojoj peticiji, džamijska munara nije munara nego je antena za signal.

U tekstu peticije koju su pokrenuli aktivisti iz Mostara navodi se:

“Obraćamo vam se kao zabrinuti građani, vlasnici različitih biznisa, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, te članovi džemmata, sa zahtjevom da se ukloni 4G odašiljač sa munare džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a.

Odluka Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se postavi ovaj odašiljač na munaru, predstavlja ozbiljan problem za nas i za očuvanje kulturnog naslijeđa. Smatramo da je ovaj potez neprimjeren i da narušava urbanistički izgled Starog grada, kao i da skrnavi UNESCO-ov spomenik i džamiju koja je stara više od tri stoljeća.

Zbog toga tražimo hitno uklanjanje repetitora sa munare i nalaženje alternativnog izvora prihoda za džamiju. Kao prijedlog, predlažemo postavljanje samouslužnog frižidera sa vodom i sokovima za posjetitelje džamije. Ova mjera bi omogućila očuvanje kulturno-historijskog značaja džamije i istovremeno pružila dodatne benefite posjetiteljima.

Vaš odgovor i razumijevanje ove situacije bit će od velike važnosti za sve nas koji cijenimo i želimo očuvati historijski i kulturni identitet našeg grada.
S poštovanjem” – napisao je Denis Muhamed Drljević.

Ukoliko i vi smatrate da ovoj vrsti opreme nije mjesto na vjerskim objektima, peticiju za uklanjanje možete potpisati OVDJE.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija