Zrak stao na noge: Novi ugovori donose milione

Zrak stao na noge: Novi ugovori donose milione


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak s penzionerima kompanije Zrak, koji su došli tražiti svoja prava i uvezivanje staža.

„Trenutno nemamo rješenje koje bismo mogli odmah implementirati, ali radimo na rješavanju sudskih presuda i stečajnog postupka. To će zahtijevati još vremena. Nismo odustali od spašavanja Zraka, a ni od radnika koji su u ovoj kompaniji zaradili penziju,“ rekao je ministar Lakić.

Podsjetio je da je prethodna Vlada FBiH 2023. pokrenula stečajni postupak kompanije Zrak d.d. s ciljem likvidacije, ali nova vlast, predvođena premijerom Nikšićem, to nije prihvatila, jer su vidjeli potencijal za razvoj kompanije. „Zaustavili smo gašenje kompanije, ali potpuni oporavak će zahtijevati još truda, ulaganja i vremena,“ dodao je Lakić.

U saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, naglašeno je da odgovornost za urušavanje Zraka snosi prethodna vlast i uprave kompanije, u vrijeme kada je potražnja za proizvodima namjenske industrije bila velika na svjetskom nivou. Umjesto da rade na profitabilnosti, bivše uprave su donosile odluke koje su dovele Zrak do stečaja.

„Pravosudni organi trebaju istražiti njihov rad, dok smo mi usmjereni na oporavak kompanije i druge važne projekte. Danas Zrak, umjesto dva ugovora godišnje vrijednosti pola miliona KM, sklapa ugovore vrijedne dva do tri miliona KM. Povećanjem proizvodnje i unapređenjem radnih procesa stvaramo uslove za nove poslove, što će pomoći i u rješavanju prava penzionera,“ zaključio je ministar Lakić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija