Tahirović i Subašić pozvale Schmidta da ne svjedoči u Strazburu

Tahirović i Subašić pozvale Schmidta da ne svjedoči u Strazburu


Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu.

Pismo je upućeno u vezi sa njegovim svjedočenjem u slučaju Slaven Kovačević.

Na početku pisma izrazili su zahvalnost Schmidtu za njegov trud oko postizanja sporazuma između BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, kojim bi se presude MKSJ/MRMKS uvrstile u krivičnu evidenciju presuda BiH.

“Zahvaljujemo Vam se na izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim je onemogućeno presuđenim ratnim zločincima sudjelovanje u izbornom procesu. Izražavamo našu zabrinutost polemikom u javnosti kojom je kompromitirano Vaše svjedočenje u predmetu Slaven Kovačević”, naveli su.

Nadalje, u svom pismu pozivaju Schmidta da se povuče iz svjedočenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević.

“Skrećemo pažnju na potrebu implementacije postojećih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Predlažemo da svu energiju uložite u implementaciju presude Sejdić/Finci i na taj način pokažete Vašu posvećenost očuvanju ljudskih vrijednosti”, zaključili su u saopćenju koje potpisuju predsjednici ovih udruženja Murat Tahirović i Munira Subašić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija