Rast internetskih priključaka: Pad fiksnih i mobilnih linija u BiH

Rast internetskih priključaka: Pad fiksnih i mobilnih linija u BiH


Ukupan broj internetskih priključaka putem fiksne mreže u Bosni i Hercegovini tokom drugog tromjesečja ove godine dostigao je 919.886, što predstavlja rast od 5,1% u poređenju s istim razdobljem 2023. godine. Ovaj porast ukazuje na sve veće oslanjanje stanovništva na fiksni internet u svakodnevnom životu.

S druge strane, broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora u zemlji smanjen je za 8%, dosegnuvši 451.669 u istom razdoblju. Ukupni odlazni promet fiksne telefonske mreže bilježi pad od 17,5%, iznoseći 204.067.740 minuta, što pokazuje da građani sve manje koriste fiksnu telefoniju.

Što se tiče mobilne mreže, broj korisnika smanjen je za 2,3%, te je u drugom tromjesečju zabilježeno 3.625.294 korisnika. Ukupni odlazni promet mobilne mreže također je zabilježio pad, iznoseći 640.526.034 minute, što predstavlja smanjenje od 4,3% u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Ovi podaci reflektuju promjene u načinu komunikacije u zemlji, s većim naglaskom na internet i mobilne tehnologije, dok tradicionalne fiksne linije postepeno gube na popularnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija