Strah od ekonomske i bezbjednosne nestabilnosti: Uticaj sukoba na Bliskom istoku na BiH i region

Strah od ekonomske i bezbjednosne nestabilnosti: Uticaj sukoba na Bliskom istoku na BiH i region


Eskalacija sukoba na Bliskom istoku ponovo ističe bezbjednosne aspekte u regiji. Stručnjaci upozoravaju na mogućnost širenja sukoba. Ključna je međususjedska saradnja, s obzirom na to da BiH ne bi mogla sama da se odbrani. Osim bezbjednosti, ekonomski segment takođe trpi, posebno kroz povećane cijene nafte.

Knjiga “Nije tuđi rat” savršeno oslikava situaciju. Nijedan rat nije dovoljno daleko da bismo izbjegli njegove posljedice. Građani Sarajeva i Banja Luke, zabrinuti zbog potencijalnog širenja sukoba, izražavaju strah i zabrinutost.

Anketirani građani Sarajeva ističu: “Plašim se, normalno, svako se plaši. To može veće razmjere poprimiti.”

Iz Banja Luke poručuju da će se posljedice situacije na Bliskom istoku odraziti na cijeli svijet: “Hoće, 100% se odraziti, ne samo na naš prostor.”

Stručnjaci za bezbjednost također potvrđuju zabrinutost. Manji sukobi, uz postojeće tenzije, stvaraju dodatnu nelagodu.

Nedžad Korajlić, stručnjak za bezbjednost, naglašava za N1 važnost razuma i prevencije.

Kada je riječ o odbrambenim kapacitetima BiH, Korajlić ističe: “Imamo kapaciteta, ali najvažnije je da imamo dobre saveznike i prijatelje.”

Ekonomski aspekti sukoba takođe su značajni, posebno sa skokom cijena nafte na međunarodnom tržištu, koji je porastao za oko dva odsto. Zoran Pavlović, finansijski savjetnik, objašnjava: “Svaka nestabilna situacija izaziva nesigurnost i rezultira u skoku cijena.”

Sanel Halilbegović, profesor na Burch Univerzitetu, dodaje za N1: “Već smo imali povećanje od dva do tri dolara po barelu.” Ako sukob potraje, to bi moglo uticati na cijene drugih proizvoda široke potrošnje.

Regija se suočava s izazovima koje donosi globalna nestabilnost, a bezbjednost i ekonomija su na kušnji. Građani su svjesni potencijalnih posljedica, a pitanja budućnosti ostaju otvorena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija