Ko je napravio pravopisne greške na spomen-pločama Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću?

Ko je napravio pravopisne greške na spomen-pločama Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću?


Spomen-ploče Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću otkrivene su jučer u Sarajevu te su ubrzo postale tema komentara na društvenim mrežama. Naime, mnogima su pravopisne greške zapale za oko.

Srđan Mandić i Sidranova djeca Miranda i Tarik su otkrili spomen-ploču na zgradu u Ulici Jezero 11 u Sarajevu, gdje je legendarni bh. pjesnik i scenarist živio dok je radio na svojim najznačajnijim djelima.

“Ovdje je od 1980. do 1996. živio i radio Abdulah Sidran pjesnik pisac i scenarist.”, napisano je na ploči. U Ulici Hasana Kikića je postavljena spomen-ploča i u čast velikog Marka Vešovića.

“Ovdje je živio i radio Marko Vešović pjesnik pisac i prevodilac.”, navedeno je.

Očigledne greške dokaz su da, nažalost, odgovorni uopće ne obraćaju pažnju na to da se počast cijenjenim bosanskohercegovačkim umjetnicima oda na doličan način. Njihov doprinos našoj zemlji je nemjerljiv, a zauzvrat nisu mogli dobiti ni ispravno napisane spomen-ploče.

Na društvenim mrežama su uslijedili brojni komentari.

“Šta im je to ‘pjesnik pisac’?”, “U brzini, u predizbornoj kampanji. Mogu li i samo crni papir zalijepiti, toliko su jadne ploče”, “Ovo je velika sramota”, neki su od njih.

Podsjećamo, jučer je završeno prvo izdanje festivala kulture Sidranovi dani, koji je inicirala njegova porodica. Između ostalog je organizovano izvođenje predstave “Sjećaš li se Dolly Bell?” te premijerno prikazivanje masterizovane verzije filma “Otac na službenom putu”. Sidran je preminuo 23. marta ove godine.

Marko Vešović nas je napustio 17. augusta 2023. U Narodnom pozorištu Sarajevo organizovana je komemoracija, a porazna je činjenica da je sala bila gotovo prazna piše Klix.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija