Iz Bugarske odbili dostaviti informacije FUP-u o mail adresi pošiljaoca koji je prijetio OSBiH

Iz Bugarske odbili dostaviti informacije FUP-u o mail adresi pošiljaoca koji je prijetio OSBiH


Informacija da su nadležni organi u Bugarskoj odbili dostaviti Federalnoj upravi policije (FUP) podatke o e-mail adresi s koje je 1. oktobra stigla prijetnja terorističkim napadom na objekte Oružanih snaga BiH i kompanije namjenske industrije došla je iz FUP-a, saznaje Raport.

Iako je FUP putem Interpola zatražio informacije o e-mail adresi registriranoj na jednoj bugarskoj domeni, nadležni organi Bugarske su odgovorili da ne mogu pružiti tražene podatke dok se ne ispune određene procedure.​

Bugarska zahtijeva da FUP svoj zahtjev uputi putem mehanizama međunarodne pravne pomoći umjesto putem Interpola.

Uzimajući u obzir da procedure koje zahtijeva mehanizam međunarodne pravne pomoći mogu trajati duže, te radi brže i efikasnije istrage prijetnji, FUP je zatražio pomoć Tužilaštva BiH, konkretno postupajuće tužiteljice Vedrane Mijović.

Poznato je da Federalna uprava policije ima jedan od najistaknutijih odjela za cyber kriminal u regionu.

Zbog svoje stručnosti, druge policijske agencije često traže njihove usluge, pa je stoga ovaj odjel uključen u istragu koju prvenstveno vode Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Međutim, u ovom slučaju, konačan ishod i identifikacija pošiljatelja prijetećeg e-maila Oružanim snagama BiH ovise o brzini aktiviranja mehanizma međunarodne pravne pomoći i odgovoru nadležnih iz Bugarske na zahtjev FUP-a.

Također, podsjećamo da je zbog sigurnosnih prijetnji od jučer povećana razina sigurnosti u OSBiH i kompanijama namjenske industrije u BiH, navodi Raport.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija