Šta za Luku Ploče znači prirodna katastrofa u BiH

Šta za Luku Ploče znači prirodna katastrofa u BiH


Katastrofalne poplave koje su krajem prošle sedmice pogodile Bosnu i Hercegovinu oštetile su i saobraćajnu infrastrukturu, što neminovno ostavlja trag.

Udio kupaca iz Bosne i Hercegovine u prihodima Luke Ploče u razdoblju od 2021. do 2023. godine bilježi pad, a prošle godine taj se udio smanjio za 1,6 postotnih poena, te su kupci iz BiH sudjelovali s 5,8 posto u ukupnim prihodima.

Analitičari smatraju da će utjecaj na financijske rezultate Luke Ploče u 2024. godini biti minimalan.

Iz Luke Ploče poručuju kako aktivno traže alternativna rješenja kako bi se ponovno uspostavio cestovni i željeznički saobraćaj, ali u ovom trenutku je teško procijeniti u kojem će obimu poslovanje biti pogođeno.

Važno je napomenuti da su problemi s poslovanjem Luke Ploče na bosanskohercegovačkom tržištu započeli još ranije ove godine. U maju je ugašena koksara u željezari ArcelorMittal Zenica, dugogodišnji kupac ugljena preko Luke Ploče.

Prema financijskim izvještajima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, Luka Ploče je u prvih šest mjeseci 2024. ostvarila prihode od 60,6 miliona eura, što je 80 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je EBITDA iznosila 8,1 milion eura.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija