GIKIL pred prijetnjom prestanka rada zbog prekida transporta sirovina usljed poplava

GIKIL pred prijetnjom prestanka rada zbog prekida transporta sirovina usljed poplava


Kompanija Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) suočava se s ozbiljnim problemima u radu zbog prekida drumskog i željezničkog saobraćaja na dionici Konjic – Jablanica, izazvanih katastrofalnim bujicama i odronima. Ovaj prekid ugrozio je transport sirovina, posebno koksujućeg uglja, koji GIKIL doprema putem Željeznica Federacije BiH i povezano s Lukom Ploče.

Više od 100.000 tona koksujućeg uglja trenutno čeka na isporuku ka GIKIL-u, dok brodovi s novim količinama uglja, koji stižu iz SAD-a, pokušavaju biti preusmjereni na alternativne luke u Baru i Rijeci. Prekid saobraćaja uzrokuje dodatni finansijski pritisak na kompaniju, primoravajući menadžment da pronađe skupe alternative za transport, poput angažovanja kamionskog prevoza, koji je neodrživ i znatno skuplji od željezničkog.

Prema riječima Samire Hrustanbegović, rukovodioca za odnose s javnošću GIKIL-a, dodatni troškovi transporta će do kraja oktobra premašiti dva miliona KM, dok bi do kraja godine mogli dostići čak devet miliona KM ako situacija ostane nepromijenjena. Kompanija je već smanjila proizvodnju na tehnološki minimum, a dalji zastoj u transportu mogao bi dovesti do potpunog prekida proizvodnje i potencijalnog gašenja firme, što bi imalo nesagledive posljedice po poslovanje i radnu snagu od blizu hiljadu zaposlenih.

GIKIL apeluje na nadležne institucije za hitnu sanaciju željezničke pruge prema Pločama kako bi se izbjegao potpuni prestanak rada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija