U Sarajevu Trojka izbacuje ZNG iz kantonalne vlasti: Uk daje ostavku, premijersku poziciju preuzimaju SDP ili NiP

U Sarajevu Trojka izbacuje ZNG iz kantonalne vlasti: Uk daje ostavku, premijersku poziciju preuzimaju SDP ili NiP


Vlada Kantona Sarajevo vjerovatno neće dočekati svoju prvu godišnjicu u trenutnom sastavu, bez kadrova Stranke za BiH i s dvoje novih ministara iz pokreta Damira Marjanovića Za nove generacije.

Iako je formirana 15. novembra 2023. godine, nezadovoljstvo određenim procesima eskaliralo je u posljednjih mjesec dana, što čini nove izmjene u njenom sastavu sve izvjesnijima.

Stranke i klubovi SDP-a i NiP-a su se u međuvremenu ojačali.

SDP sada ima sedam zastupnika, zahvaljujući prelasku Redže Lemezana, dok NiP, pored svojih sedam zastupnika, uživa podršku Elze Gaković koja se i dalje vodi kao nezavisna zastupnica.

Aljoša Čampara iz NiP-a je u bliskim odnosima s Admelom Hodžić, pa uz Gaković i Hodžića, stranke Trojke sada imaju 20 glasova. Time im više nije potrebna skupa podrška Damira Marjanovića, zastupnika koji povremeno djeluje dok je stalno zaposlen u Hrvatskoj.

Ipak, to nije spriječilo lidera NiP-a, Elmedina Konakovića, da postigne dogovor s Marjanovićem o preuzimanju dva ključna ministarstva – visokog obrazovanja i finansija, samo da bi Stranka za BiH bila isključena iz Vlade.

Poslije lokalnih izbora i prebrojavanja glasova, “Trojka” je predstavila novi plan za rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo. Prema tom planu, premijer Nihad Uk neće više obavljati svoju funkciju, a kadrovi iz Za nove generacije su označeni kao višak.

Finansijski slom Kantona Sarajevo dijelom se povezuje s ministrom finansija Afanom Kalamujićem. Iako je naslijedio unaprijed pripremljen budžet za 2024. godinu, nije upozorio Vladu na predstojeće probleme izazvane neodgovornim upravljanjem finansijama, što je ubrzo postalo očigledno.

Kantonalni budžet je ispražnjen, a isplate plata i socijalnih naknada već kasne. Upravljanje finansijama, koje su stranke “Trojke” pompezno najavljivale, ostalo je tek kao prazno obećanje.

Sredstva su se trošila bez kriterija, ugovori o djelu su se potpisivali za različite nepotrebne usluge, a koristi za Kanton Sarajevo i njegove građane bilo je malo dok su se stranački džepovi punili. Budžetski novac se koristio za plaćanje izbornih aktivnosti, honorari su isplaćivani komunikolozima do njihovog postavljanja na druge funkcije, vraćani su dugovi nakon Općih izbora, što je na kraju dovelo do finansijskog kolapsa.

Nedugo nakon što je postala ministrica visokog obrazovanja, Adna Mesihović je angažovala nekoliko ljudi po ugovoru o djelu koji i danas primaju visoke naknade. Slična praksa je prisutna i u ostalim ministarstvima te u kabinetu premijera Nihada Uka.

Prema informacijama Patrije, lideri stranaka “Trojke” trebali bi se iduće sedmice sastati kako bi raspravljali o formiranju nove Vlade KS. Prema trenutnim kalkulacijama, Naša stranka neće moći zadržati poziciju premijera jer ima samo četiri zastupnika, dok će NiP i SDP vjerovatno povećati broj ministara zamijenivši kadrove ZNG-a.

Sve ukazuje na to da će novi premijer biti iz redova SDP-a ili NiP-a, ovisno o dogovoru o drugim funkcijama.

Lokalni izbori u Kantonu Sarajevo jasno su pokazali raspoloženje građana prema strankama “Trojke”. Najviše povjerenja dobio je SDP, dok je NiP doživio pad, a Naša stranka također bilježi slabiji rezultat.

Ipak, razloga za slavlje nema jer je Kanton Sarajevo u ozbiljnoj krizi. Problemi koji su godinama bili zanemarivani sada su isplivali na površinu, a ove tri stranke moraju hitno pronaći rješenja da poprave ono što se još može spasiti.

Sindikati već zahtijevaju bolja prava zbog rastućih troškova života, studenti traže poboljšanje uslova u studentskim domovima, zdravstveni sektor ima svoje izazove, a obrazovni sistem na svim nivoima je destabiliziran spornim odlukama ministarki. Građani traže bolje komunalne usluge, čistiji grad i redovan javni prijevoz. Korupcija je i dalje prisutna, stranački kadrovi se zapošljavaju, a mladi se osjećaju prevarenima zbog nedobivenih subvencija. Ovo je stvarnost s kojom se lideri i kadrovi “Trojke” moraju suočiti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija