Foto: Crna-Hronika
U Federaciji se pravi velika koalicija SDA i NiP-a na lokalnom nivou

U Federaciji se pravi velika koalicija SDA i NiP-a na lokalnom nivou


U Federaciji Bosne i Hercegovine, politička scena doživjela je iznenađujući promjene, s obzirom na to da su stranke SDA (Stranka demokratske akcije) i NiP (Narod i Pravda) dogovorile formiranje koalicije, unatoč dugogodišnjim sukobima i optužbama o izdajništvu koje su razmjenjivale piše Crna-Hronika.

Ova koalicija, koja uključuje i SDP (Socijaldemokratska partija) u nekim gradovima, predstavlja značajnu promjenu u pristupima političkog suradnje u zemlji.

I jedni i drugi najavljivali promjene pa s udružili

Prema izvorima bliskim pregovorima, stranke su se odlučile ujediniti snage kako bi se suočile s izazovima koji trenutno muče lokalnu zajednicu, uključujući ekonomske probleme i političku nestabilnost, odlazak mladih… Ovaj neočekivani savez izazvao je brojne reakcije među građanima i političkim analitičarima, a mnogi se pitaju kako će se njihova koalicija razvijati s obzirom na prošle tenzije.

Kakanj

Preliminarni rezultati Lokalnih izbora pokazuju da će SDA imati 10 mandata u Općinskom vijeću Kakanj. Za većinu je potrebno 16 ruku od ukupno 30 mandata.

Tu, prije svega, računaju na tradicionalne partnere SBiH (1 mandat), HDZ (1 mandat) i predstavnika nacionalne manjine, što je 13 ruku.

Za ostatak će se pobrinuti 2 NiP-ovca, a to su, prema preliminarnim rezultatima, Mirsad Tursum, direktor JU Dom zdravlja sa stacionarom Kakanj, i Fakir Ajdinović, direktor JU Centar za socijalni rad Kakanj. Obojica su na tim pozicijama preko 10 godina, Tursum od 2013. godine, a Ajdinović od 2010. godine.

Da bi sačuvali direktorske pozicije, podržat će SDA u kreiranju parlamentarne većine, iako je to suprotno od politike NiP-a kojeg će, čim se ovjere mandati, vjerovatno napustiti baš kao što su isključeni iz SBiH.

Brčko

Bošnjaci su postigli dogovor o formiranju vlasti u Brčko distriktu BiH. Novi bošnjački blok bi, prema navodima, trebali činiti SDA, Narod i Pravda (NiP) te SDP. Prema izvorima, dogovor je postignut 8. oktobra 2024. godine, u hotelu “Jelena” u Brčkom. Na sastanku su prisustvovali Esed Kadrić, Damir Bulčević, Kemal Atić i još nekoliko bivših političara.

Ovu koaliciju planiraju  predstaviti kao “VELIKO BOŠNJAČKO POMIRENJE” za dobrobit svih Bošnjaka

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, dao je zeleno svjetlo za formiranje ovakve vlasti. U ovom gradu već imaju potpisan Sporazum o postizbornom koalicionom djelovanju. Slike u prilogu

POGLEDAJ GALERIJU

Podsjećamo politički projekt Naroda i Pravde bio je predstavljen kao korektiv za “saniranje štete koju je, prema njihovom mišljenju, SDA nanijela mnogim gradovima u BiH.

U političku matematiku uključit će se i brojni drugi gradovi.

Ostaje da se vidi kako će se ova politička alijansa razvijati i hoće li uspjeti prevazići prethodne nesuglasice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija