Foto: FENA
Čovića pitali hoće li izbaciti SDA u Mostaru iz vlasti: Evo šta je rekao

Čovića pitali hoće li izbaciti SDA u Mostaru iz vlasti: Evo šta je rekao


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je da će gradonačelnik Mostara biti izabran iz redova HDZ-a ili drugih stranaka s hrvatskim predznakom.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog predsjedništva je izjavio da će stranke s hrvatskim predznakom imati 20 od 35 mandata u novom sastavu Gradskog vijeća Mostara. U skladu s tim, najavio je da će hrvatska politička opcija imenovati gradonačelnika u najvećem hercegovačkom gradu.

“U ovom trenutku jasno je da će HDZ BiH ili, korektnije rečeno, stranke koje se predstavljaju kao hrvatske imati svog gradonačelnika u Mostaru. To se zadnji put nije moglo reći, do zadnjeg smo se dana nadmudrivali. Sad je to sasvim jasno” rekao je Čović.

Čović je skrenuo pažnju na nejasnoće u Izbornom zakonu, posebno kada je riječ o raspodjeli mandata.

“Ne postoji ni jedna osoba koja danas može kazati kako će se preračunati mandati u Gradu Mostaru jer maksimalna kvota je 15 (maksimalan broj vijećnika jednog konstitutivnog naroda, op.a.), a hrvatske stranke imaju 20 mandata. Minimalna kvota je 4 i pitanje je tko će popuniti tu kvotu srpskog naroda s obzirom da stranka koja je išla kao srpska nije prošla. To su stvari koje nigdje nisu precizirane i one će se morati vrlo precizno ugraditi u Izborni zakon nakon ovih izbora”,- dodao je Čović

Na pitanje novinara o mogućnosti da HDZ BiH izbaci SDA iz vlasti u Mostaru, Čović je rekao da takvi planovi ne postoje i da to nije moguće, s obzirom na rezultate koje je SDA postigla na izborima.

Govoreći o rezultatima lokalnih izbora, Čović je ponovio da je HDZ BiH osvojio više od 330 mandata u gradskim i općinskim vijećima širom zemlje, kao i sva načelnička i gradonačelnička mjesta iz prethodnog mandata, osim Vareša, gdje HDZ nije imao kandidata.

Poseban fokus na sjednici Predsjedništva bio je na situaciji u tri grada: Mostaru, Stocu i Žepču.

“U Stocu i Mostaru smo apsolutno zadovoljni ostvarenim. Ono što smo planirali, to smo i ostvarili, a ja vjerujem da će i Žepče na taj način biti realizirano uz sve manjkavosti procesa koji je pratio zadnjih godinu dana aktualnu političku situaciju u tom gradu”, zaključio je Čović



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija