Željeznice RS bilježe dnevni gubitak od 55.500 KM zbog prekida saobraćaja u FBiH

Željeznice RS bilježe dnevni gubitak od 55.500 KM zbog prekida saobraćaja u FBiH


Željeznice Republike Srpske (ŽRS) suočavaju se sa velikim gubicima, dnevno iznoseći oko 55.500 KM, zbog obustave transporta robe usljed oštećenja pruge u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Poplave i klizišta na području Konjica i Jablanice izazvale su prekid saobraćaja na dijelu mreže Željeznica FBiH (ŽFBiH), što je dovelo do niza ekonomskih problema za privredne subjekte koji su zavisili od ovog transportnog pravca.

Prema informacijama iz Privredne komore RS, ŽRS je prevozila robu iz Luke Ploče za Elektroprivredu Srbije, Aluminu Zvornik, Studen Agranu Brčko i GIKIL Lukavac. Zbog prekida saobraćaja, njihovi planirani transporti su potpuno zaustavljeni, a u slučaju da prekid traje duži period, postoji ozbiljna bojazan da će komitenti preusmjeriti svoje transportne rute na druge prevozne pravce.

Prekidi u saobraćaju na željezničkom pravcu iz Luke Ploče prema Srednjoj Evropi imaju ozbiljne posljedice po privredu RS. Ugalj za Šabac, koks za Zenicu i Zvornik, šećer za Brčko, te cement i nafta za Šamac su samo neke od robe koja nije transportovana usljed ove situacije. Prema procjenama, ukupni gubici ŽRS zbog ovog zastoja do kraja godine mogli bi iznositi oko 5 miliona KM.

Predstavnici ŽRS ističu da su, shodno ugovorima o prevozu, preduzeli sve potrebne mjere kako bi obavijestili svoje komitente o nastanku više sile, što je također navedeno u saopštenju Željeznica FBiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, za Bloomberg naglasio je hitnu potrebu za rješavanjem problema nastalih usljed prirodnih nepogoda. On je pozvao Vladu FBiH i državne institucije da hitno reaguju kako bi se u što kraćem periodu normalizovao željeznički saobraćaj, jer o njemu zavisi poslovanje brojnih subjekata u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija