Poznato gdje će biti i ko će doći: U utorak sastanak državne koalicije

Poznato gdje će biti i ko će doći: U utorak sastanak državne koalicije


U utorak će se u Sarajevu sastati predstavnici državne vlasti. Ipak, za postizanje konkretnih dogovora biće potrebno mnogo više od neprestanog optimizma i razmjene međusobnih optužbi.

S obzirom na to da su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini završeni u većini općina i gradova, vrijeme je da se vlasti fokusiraju na ključne zadatke. Prioritet sada postaje ispunjavanje radnih obaveza i sprovođenje nužnih reformi, kako bi se ostvario napredak na evropskom putu i omogućilo povlačenje prve tranše od 70 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Sastanak državnih koalicijskih partnera, uključujući stranke Trojke (SDP, Naša stranka i Narod i pravda), HDZ i SNSD, planiran je za utorak. Prema dostupnim informacijama, susret će se održati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s početkom u 14 sati.

Lider SDP-a, Nermin Nikšić, najavio je u četvrtak sastanak, kojim će ovog puta domaćini biti stranke Trojke. Također je izrazio nadu da će uspjeti riješiti preostala otvorena pitanja.

“Znate da od 113 mjera, 111 imamo dogovorenih. Ostala su dva pitanja. Pitanje Ustavnog suda i sjedišta Vrhovnog suda. Mislim da je trojka uradila sa svoje strane određene kompromise. Naravno, ne možete ni doći sa pozicije – bit će onako kako ja hoću ili neće biti nikako – ali sjest ćemo ponovo za sto i razgovarati. Ako ne razgovarate, onda nema ni šanse da nešto dogovorite” rekao je Nikšić.

U petak je istaknuo kako su izbori završeni te da je upravo sada trenutak za pravi iskorak. Istovremeno, lider SNSD-a, Milorad Dodik, u jednoj od svojih redovnih izjava objavljenih na službenoj web stranici, kritikovao je lidera NiP-a Elmedina Konakovića, kao i koalicione partnere, ali je uputio oštre riječi i prema Bošnjacima.

Dodik i Čović o koaliciji

“Ja ne znam više koga oni lažu i prave budalama, pa zar misle da su u EU svi nepismeni i ništa ne razumiju? Blokirali su Dom naroda kako bi pokazali da Bošnjaci odlučuju – Ustavni sud je glavna tema, odlazak stranaca je prioritet, gašenje OHR-a je neophodno za opstanak BiH. Sve su to uslovi koje moramo da riješimo, a kojima se muslimani protive. Koga lažu?! Republiku Srpsku sigurno ne. Što se nas tiče, mi smo uradili najveći dio posla koji se tiče evropskog puta i RS je bio nosilac svih procesa. Obećali su da će odblokirati sve što je godinama SDA radila, a umjesto toga pokazali su da su gori i od njih i nisu nijedan dogovor ispoštovali, istakao je lider SNSD-a i dodao da vlast u RS-u nema nijedan razlog da vjeruje takvoj strukturi u FBiH”, izjavio je Dodik, dodavši da je vlast RS pružila ruku da bi se radilo.

Sa druge strane, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

“Ključna tačka bi bila, prije svega, podvući crtu nakon svih riječi koje su izgovorene u posljednja dva mjeseca. Puno je toga kazano, čak ne između predstavnika različitih političkih opcija tri naroda, nego u jednom narodu. Mislim, to je atmosfera koju imamo. Želja je da evropski put bude pitanje svih pitanja u naredna tri mjeseca, što možemo uraditi kroz Vijeće ministara, a što kroz Parlament, da bi ovo što smo pričali kao optimistično, bilo moguće realizirati”, zaključio je Čović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija