Foto: Freepik
Broj osoba zaražnih morbilama u RS u porastu: Najviše zaražena djeca

Broj osoba zaražnih morbilama u RS u porastu: Najviše zaražena djeca


U Republici Srpskoj i dalje se bilježi visok broj zaraženih morbilama, a prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, registrovano je 309 oboljelih.

U Bijeljini se bilježi najveći broj zaraženih, pri čemu su nadležne službe u tom gradu prijavile 228 oboljelih. Banjoj Luci je službeno registrovano 30 oboljelih.

Djeca uzrasta od jedne do četiri godine čine najveći dio zaraženih, a trenutno ih je 143. Prema izjavama ljekara, radi se o djeci koja nisu primila vakcinu.

Mlađa djeca ispod jedne godine također su zaražena zbog pojave morbila među nevakcinisanom djecom, a zaraženi su i neki roditelji koji tokom prethodnog ratnog perioda nisu primili drugu dozu vakcine jer nije bilo dostupno.

Prema riječima ljekara, stvarni broj zaraženih morbilama u RS mogao bi biti znatno veći, s obzirom na to da postoje neprijavljeni slučajevi. Karakteristika ove epidemije morbila jeste česta pojava upale pluća kod djece, zbog čega su neka od njih hospitalizovana usled komplikacija.

“U RS nije zabilježem smrtni ishod zbog morbila tokom ove godine” izjavio je za Fenu Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Ističe da su ljekari prijavili zaražene morbilama u 18 lokalnih zajednica.

“Od 309 oboljelih, 238 su djeca starosti do 9 godina. To je nešto više od 77 odsto od ukupnog broja” navela je Mrđa.

Obavezna vakcinacija protiv morbila, rubeole i patotitisa osigurava visok nivo zaštite. Prva doza se daje djeci kada napune godinu, dok se revakcinacija sprovodi pred polazak u školu.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, potrebno je da obuhvat vakcinacijom bude barem 95%, ali u posljednjih nekoliko godina taj procenat opada. Prošle godine, obuhvat je bio samo 62,7%, dok je drugi doza iznosila 76,03%.

Jedna zaražena osoba može prenijeti virus morbilama na čak 18 drugih ljudi, posebno u okruženjima poput vrtića i škola.

U februaru je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave morbila do kraja godine bez hitnih preventivnih mjera. Morbili su izuzetno zarazna bolest; u slučaju izloženosti virusu, najmanje 95% nevakcinisanih oboli. Virus ostaje aktivan u vazduhu ili na zaraženim površinama do dva časa nakon kontakta sa nevakcinisanom osobom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija