Ništa od izgradnje MHE Una-mlin na izvoru rijeke Une

Ništa od izgradnje MHE Una-mlin na izvoru rijeke Une


Hrvatsko Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine donijelo je odluku o poništenju građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane Una-mlin, koja je izdata 2016. godine. Odluka se također odnosi na poništenje rješenja iz 2018. godine vezanih za promjenu imena investitora, kao i rješenja iz 2019. godine o produženju važenja dozvole koje je izdala Zadarska županija.

Razlog za poništenje dozvole leži u činjenici da nije provedena potrebna procjena utjecaja na okoliš, što je sada predmet krivičnih i prekršajnih postupaka.

Ova mjera Ministarstva otvara važna pitanja o zaštiti prirode i ekološkim standardima u procesu izgradnje hidroelektrana, posebno na osjetljivim lokacijama poput izvora rijeke Une.

Planirana izgradnja hidroelektrane Una-mlin na izvoru rijeke Une suočila se s kritikama zbog neskladnosti s ekološkim zakonodavstvom. Stoga je Ministarstvo odlučilo poduzeti potrebne mjere za zaštitu okoliša.

Krivični postupci koji slijede također naglašavaju ozbiljnost situacije i potrebu za većom odgovornošću u procesima izdavanja građevinskih dozvola.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija