Zenički rudari obustavili proizvodnju, ako ne bude rješenja, u utorak veliki protest u Sarajevu!

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su danas proizvodnju u sva tri pogona, nakon blokade računa tog, te brezanskog rudnika.

Novonastala situacija bila je i tema vanredne sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji, čiji predjednik Sinan Husić u izjavi za Faktor kaže da zenički rudari, sasvim je izvjesno, neće raditi do ponedjeljka, 9. septembra. Za tada je, naime, u Sarajevu zakazan sastanak sa Nerminom Džindićem, federalnim ministrom energije i rudarstva, te predstavnicima Porezne uprave BiH, rudnika Zenica i Breza, te Elektroprivrede BiH.

Ukoliko tada ne bude postignut dogovor, za 10. septembar planiran je veliki protest rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Tada bi, kako kaže Husić, bila neupitna i odluka o štrajku u ova dva rudnika od 13. septembra.

– I u težim situacijama od ove iznalazili smo rješenja koja su zadovoljila sve aktere socijalnog dijaloga. Prihvatamo činjenicu da su rudnici trenutno u takvoj situaciji da nisu u mogućnosti u punom kapaciteteu poštivati obaveze, ali smo više navrata portvrdili opredijeljenost da se nađe rješenje. Mislimo da je ostvaren ogroman napredak po pitanju uplate poreza i doprinosa. Hoćemo da vjerujemo da će u ponedjeljak doći do rješenja– kaže Husić.

Upitan koliko rudara bi moglo doći na protest 10. septembra, ukoliko dan ranije na sastanku u Sarajevu ne bude postignut dogovor, Husić kaže da ne razmišljaju u tom smjeru.

– Onda bismo imali veoma ozbiljnu pojavu. Kada me pitate koliko, može se desiti da to bude veoma puno ljudi. Nije dobro da idemo u tom pravcu. Zato vjerujem da ćemo u ponedjeljak svi zajedno imati snage i iznaći rješenje – kaže Husić.

Husić: Vjerujem da ćemo u ponedjeljak svi zajedno imati snage i iznaći rješenje

Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, ranije danas govoreći o dugovima u zeničkom i brezanskom rudniku nastalim zbog isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa kazao je da su vlasnici i menadžmet još prije dva mjeseca bili obavješteni da će Uprava pokrenuti postupke naplate. Zbog toga, kako je rekao, imali su vremena da rade na rješavanju problema. Istakao je da šest rudnika duguje oko 500 miliona KM, te da je takvo stanje neodrživo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments