Vlasnici kafića mjesečno plaćali od 500 do 3.000 KM reketa Kabilovićevoj grupi

Vlasnici kafića mjesečno plaćali od 500 do 3.000 KM reketa Kabilovićevoj grupi


Kantonalno tužilaštvo Tuzla uputilo je Kantonalnom sudu u Tuzli prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora osobama uhapšenim u akciji službenika Policijske uprave MUP-a TK „Scarface“.

Pranje novca

Grupa koju je predvodio Beriz Kabilović sumnjiči se za krivična djela organiziranog kriminala u stjecaju s iznudom, neovlaštenom prizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, ubistvom, nasilničkim ponašanjem, pranjem novca, ugrožavanjem sigurnosti i dogovorom za učinjenje krivičnih djela, piše Avaz.

Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK, izjavio je da je ta grupa faktički ovladala Tuzlom te da se akcija nastavlja i da se određeni broj članova grupe nalazi van granica BiH.

U grupi za koju postoji osnov sumnje da ju je organizirao Beriz Kabilović nalaze se: Selver Salimović Švrćo, Elvis Hamzić, Mujo Mandžić, Alen Jahić, Ammar Adrović, Semir Hajdarević Beganović, Adnan Požegić, Admir Trumić, Ermin Trumić, Semir Mustafa, Adis Šahinagić, Amir Lisičić Švabo i Armin Halilović Čaruga.

Iako se špekuliralo da je u akciji policije uhapšen i Elvis Hamzić, to se nije dogodilo, jer se on nalazi van granica BiH. Također, odranije je u pritvoru zbog drugog krivičnog djela Alen Jahić, a na izdržavanju kazne u KPZ-u Tuzla je Armin Halilović Čaruga.

Kako saznajemo, Kabilovićevoj grupi se pod tačkom krivičnog djela ubistva kao osnov sumnje stavlja na teret pokušaj ubistva Gorana Ramića i Nermina Nakičevića.

Rasturali drogu

Također, kako saznajemo, Kabilovićeva grupa je „pod kontrolom“ imala četrdesetak ugostiteljskih objekata, a vlasnici su bili prinuđeni da mjesečno plaćaju od 500 do 3.000 KM na ime navodnog osiguranja. Postoji osnov sumnje da je ova grupa rasturala drogu u ugostiteljskim objektima u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Banovićima te da su tako zarađen novac investirali u automobile, poslovne prostore i stanove.

Na njihovom udaru bili su skoro svi ugostitelji u Tuzli, koje su primoravali da ih angažiraju na navodnim poslovima osiguranja, jer bi u suprotnom izazivali tuče ili bi pucali u lokalima.

Ramić u pritvoru

Ako Kantonalni sud u Tuzli odredi mjeru pritvora Kabilovićevoj grupi, oni će se naći u pritvorskoj jedinici zajedno s Goranom Ramićem, koji je u pritvoru zbog različitih vrsta krivičnih djela. Međutim, Kabilovićevoj grupi na teret se stavlja Ramićev pokušaj ubistva, kao i pokušaj ubistva Nermina Nakičevića, koji je, kako saznajemo, blizak Mersedu Hadžiću Švicarcu. Zbog toga će, najvjerovatnije, osobe kojima bude određen pritvor biti prebačene u pritvorsku jedinicu KPZ-a Orašje.

Hećimović: Predočen veliki broj krivičnih radnji

Kontaktirali smo tuzlanskog advokata Bakira Hećimovića, koji je ranije branio Beriza Kabilovića. Rekao nam je kako će Kabilovića zastupati i u ovom slučaju.

– Mom branjeniku je u Kantonalnom tužilaštvu TK predočen osnov sumnje kao vođi organizovane kriminalne grupe. Imajući u vidu činjenicu da dokazi nisu dostupni odbrani te da mu je predočen veliki broj zasebnih krivično-pravnih radnji koje mu se stavljaju na teret, ne možemo u ovom trenutku davati više informacija. Očekujemo odluku hoće li prvoosumnjičenom biti određen pritvor ili će se braniti sa slobode – ističe advokat Hećimović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija