(FOTO i VIDEO) Mlada žena je umrla, zna se kako, ali ne i ko je odgovoran za smrt

(FOTO i VIDEO) Mlada žena je umrla, zna se kako, ali ne i ko je odgovoran za smrt


Toda Milanković je imala 21 godinu kada je preminula. Uzrok smrti je, prema obdukcijskom nalazu, iskrvarenje nakon poroda.

Za njenu smrt je optužen doktor Mirko Šaran, koji je obavio porođaj. Prema posljednjoj presudi, osuđen je na dvije godine zatvora, dok je u prethodna dva sudska procesa oslobođen krivice, piše Oslobođenje.

Fotografija sa mature Tode Milanković

Ni posljednja presuda nije konačna, jer o njoj treba da se izjasni Vrhovni sud RS.

Todina porodica nije zadovoljna ni osuđujućom presudom.

– Zar samo dvije godine zatvora za njenih 21 godinu koje je doktor Šaran otjerao pod zemlju, pita se Todin otac Cvijetin Božić.

Cvijetin Božić, otac preminule Tode Milanković

Prije nešto više od godinu dana zatvoreno je porođajno odjeljenje u derventskom Domu zdravlja. Zvaničan razlog je neispunjavanje uslova iz novog entitetskog pravilnika o funkcionisanju zdravstvenih ustanova. Međutim, na odluku o zatvaranju uticaja je imala i smrt Tode Milanković.

– S ovim se ne treba igrati. Ja ne bi volio biti lošiji ili manje sposoban načelnik, pa zatvorio, znači ja štetočina, a neko pobijedio. Ne možemo se pobjeđivati u nečemu što je decidirano propisano. Trebaju imati i porodilište, kaže načelnik Dervente Milorad Simić.

Za razliku od Dervente, u prnjavorskom Domu zdravlja i dalje djeluje i porodilište, iako ni ova zdravstvena ustanova ne ispunjava uslove iz spomenutog pravilnika.

Načelnik Darko Tomaš kaže kako neće donijeti odluku o zatvaranju, jer stanovnici Prnjavora to očekuju od njega.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija