Admira optužena za „namjerno širenje zarazne bolesti“: Kašljala i pljuvala u medicinske sestre govoreći „treba ih sve zaraziti“

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu čiji je sadržaj zaista nevjerovatan. Naime, radi se o krivičnom djelu „namjerno prenošenje zarazne bolesti“, a glavni akter je Admira Bašić iz Žepča.

Prema navodima iz optužnice koju je u cijelosti 2. marta potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici, Bašić je 29. aprila prošle godine u Zenici odbila da se hospitalizira, jer je bila zaražena koronavirusom, piše Avaz.

U to vrijeme je Vlada ZDK usljed naglog porasta oboljenja od zarazne bolesti proglasila ugroženost stanovništva.

Ona je odbila da se smjesti u izolatorij koji joj je Kantonalna bolnica Zenica odredila u u JU „Stacionar“, te je iako je bila svjesna da joj je utvrđena zarazna bolest Covid 19. Nakon što je dobila pozitivan test znajući da svojim ponašanjem može ugroziti zdravlje i proširiti zaraznu bolest među medicinskim osobljem nije željela postupiti po uputama.

Ona je skinula žaštitinu masku, počela kašljati i pljuvati u pravcu medicinskih sestara S. A., K. S. i S. S. govoreći: „Treba ih sve zaraziti“. Bašić je i pored brojnih upozorenja nastavila sa nedoličnim ponašanjem, čime je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79