Adnan Šteta i Nermin Nikšić slagali da se Ambasada SAD umiješala u izbor ministra zdravstva KS?!

Odluka o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo naći će se na 11. radnoj sjednici Skupštine KS, zakazanoj za 15. novembar. Kako je ranije objavljeno, Vlada će dobiti četiri nova ministra, a među njima je dr. Enis Hasanović, aktuelni direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo.

Upravo je imenovanje ministra zdravstva, koji će na toj poziciji naslijediti dr. Harisa Vranića, izazvalo podijeljene reakcije u javnosti, ali i unutar samog SDP-a, kojem je pripalo da izabere kandidata. Naime, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Adnan Šteta prvobitno je ministarsku funkciju ponudio Ademiru Spahiću, aktuelnom predsjedniku Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Spahić je na početku bio jedini SDP-ov kandidat za ministra zdravstva, a javno ga je podržao i ministar u odlasku Haris Vranić. No, u samo nekoliko dana, u SDP-u su se predomislili i na koncu odlučili da će umjesto Spahića, novi ministar biti Enis Hasanović.

Ademiru Spahiću njegove stranačke kolege objasnile su da im je izvjesni “međunarodni faktor” sugerisao kako za rejting SDP-a ne bi bilo dobro da on bude ministar, i to navodno zbog njegove povezanosti sa osobama koje su umiješane u koruptivne radnje. Sporno je (opet navodno) bilo i to što je Spahić završio Fakultet zdravstvenih studija, a ne Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ademir Spahić: Iz jedne ambasade su od Nikšića i Štete tražili da ne budem ministar

– Rekao mi je tako i predsjednik KO SDP-a (Šteta) i predsjednik SDP-a (Nermin Nikšić) – ispričao je Spahić prije nekoliko dana u intervjuu za BHRT.

Na pitanje zašto bi on bio interesantan nekom „međunarodnom faktoru“, Spahić je kazao: „To je pitanje za Nikšića. Ademir Spahić nema nikakvih postupaka koji se vode, ni krivičnih, niti prijava. I ja bih to prepustio gospodinu Nikšiću da on kaže koji međunarodni faktor je spominjao moje ime i govorio da nije dobro da ja budem kandidat za ministra zdravstva.“

Kako saznaje Slobodna Bosna iz izvora u SDP-u, „međunarodni faktor“ o kojem su Šteta i Nikšić govorili odnosi se na službenike Američke ambasade u BiH koji su se, prema tvrdnjama Nikšića i Štete, direktno umiješali u izbor kantonalnog ministra zdravstva.

Na upit Slobodne Bosne da li je tačno da su službenici Ambasade sugerisali predstavnicima SDP-a da ne imenuju Ademira Spahića za ministra zdravstva KS i ako jeste, koji su konkretno razlozi za to, iz Ambasade SAD-a su negirali ove navode.

– Kao što smo to i ranije naveli, Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke čine vladu ili koji pojedinci zauzimaju određene funkcije. Za sva druga pitanja upućujemo Vas na odgovarajuće institucije BiH – navode u odgovoru za SB iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Zanimljivo je da su Nikšić i Šteta ponudili Ademiru Spahiću nekoliko „zamjenskih opcija“ umjesto mjesta u Vladi KS. Spahiću je tako nuđeno imenovanje za člana Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, što je on odbio. Sada se razmatra mogućnost njegovog eventualnog ulaska u Skupštinu Kantona Sarajevo umjesto Irfana Čengića.

Međutim, ako je „međunarodni faktor“ zaista smatrao da bi Spahićeva promocija iz nekog razloga bila loša za SDP, postavlja se logično pitanje: kako onda za SDP neće biti loše ako dobiju skupštinskog zastupnika koji je navodno umiješan u korupciju?!

Po svemu sudeći, priču o „međunarodnom faktoru“ Nikšić i Šteta izmislili su kao opravdanje jer su se iz njima poznatih razloga naglo predomislili u vezi sa Spahićevim imenovanjem. Ono na što vjerovatno nisu računali je da će Spahić sa tom pričom izaći u medije i tako ih dovesti u krajnje neugodnu situaciju, u kojoj je ispalo da su lažno optužili službenike Američke ambasade za intervencionizam.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79