Općina Tešanj se sprema za izbore: Uvodi se moderna tehnologija glasanja

Općina Tešanj, pod vodstvom načelnika Suada Huskića, najavila je uvođenje naprednih tehnologija za glasanje na predstojećim lokalnim izborima.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 2024. su demokratski izbori koji će se održati 6. oktobra 2024.

Ova novina je usklađena s nedavno izmijenjenim Izbornim zakonom, koji je implementirao visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Načelnik Huskić Suad je putem svog Facebook profila obavijestio javnost da će Tešanj biti među prvima koji će testirati ove tehnologije tijekom izbora za načelnika i vijećnike.

“Nove izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik, danas su stupile na snagu. Osim značajnih poboljšanja, jedna od najvažnijih novosti je probno uvođenje novih tehnologija već na izborima 2024. godine,” izjavio je Huskić.

Općinski načelnik Stari Grad, Irfan Čengić, ranije je objavio da je Centralna izborna komisija odabrala Stari Grad Sarajevo kao sudionika pilot projekta na nadolazećim lokalnim izborima, gdje će se testirati nove tehnologije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79