Popularno i u BiH: Upotreba e-cigareta povezana s povećanim rizikom od bolesti disajnih organa

Popularno i u BiH: Upotreba e-cigareta povezana s povećanim rizikom od bolesti disajnih organa


Naučnici s Univerziteta u Hjustonu su objavili rezultate istraživanja koje pokazuje da osobe koje koriste elektronske cigarete u kratkom vremenskom periodu mogu imati veću predispoziciju za dobijanje astme.

E-cigarete su također popularne i u Bosni i Hercegovini. A studija, objavljena u Žurnalu američke medicinske asocijacije, ukazuje da čak 30 dana korištenja e-cigareta može povećati rizik od buduće pojave astme za 252 posto.

Profesorica Adriana Perez, jedna od autora studije, ističe da su ranija istraživanja već ukazivala na štetnost e-cigareta po zdravlje, ali da ovo istraživanje prvi put precizno pokazuje koliko kratko vrijeme pušenja ovih cigareta može ozbiljno uticati na zdravlje, stvarajući predispozicije za razvoj astme.

Naglašava se važnost daljnjeg istraživanja uticaja e-cigareta na zdravlje posebno mladih, kao i definisanje opasnosti po druge starosne grupe.

Troškovi zbog astme, uključujući izostanke s posla i škole, liječenje i smrtnost, godišnje iznose oko 300 milijardi dolara. Perez naglašava potrebu za strožom zakonskom regulativom i sveobuhvatnom preventivnom politikom kako bi se spriječilo stvaranje uslova za razvoj astme, posebno putem upotrebe e-cigareta.

Međunarodne zdravstvene institucije bilježe porast broja oboljelih od astme, pri čemu se ističe da su neki od oboljelih izloženi ozbiljnom riziku od težih disajnih komplikacija.

Globalno, broj korisnika e-cigareta premašio je 82 miliona, s velikim brojem korisnika na afričkom kontinentu, u Evropi i u SAD-u.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija