Schmidt: Korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika

Schmidt: Korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, iznio je zabrinjavajuće informacije o kršenju Dejtonskog sporazuma od strane vlasti entiteta Republika Srpska, ističući moguće ozbiljne posljedice ne samo za BiH, već i za cijeli region, tokom svog redovnog izlaganja Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

U intervjuu za Glas Amerike, Schmidt je naglasio da politička situacija u BiH i dalje pokazuje nedostatak političkog pomirenja među građanima, što rezultira političkim napadima na Dejtonski mirovni sporazum. On je posebno istaknuo nedostatak saradnje i kompromisa, te etnonacionalistički pristup nekih političkih grupa kao faktore koji doprinose ovim napadima.

– Postoji dosta zabrinjavajućeg kada je Republika Srpska u pitanju. Sam Dodik ne poštuje Dayton. On želi i nastoji stvoriti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine paralelnu pravnu strukturu koja bi mu dala laku mogućnost za otcjepljenje. To nije samo pitanje Daytona, nego i funkcionalnosti i integriteta cijele regije, poručio je.

Schmidt je također naglasio izazove u održavanju integriteta države i entitetskih administracija, uz poseban naglasak na poteškoće s Republikom Srpskom.

– Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na gospodina Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da ga se stabilizira. Rekao sam to i na zasjedanju Vijeća sigurnosti, međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako vidimo nastojanje za raspadom, da to ne samo promatramo, nego i da djelujemo, dodao je.

Govoreći o ulozi Srbije, Schmidt je izrazio zadovoljstvo njenom podrškom teritorijalnom integritetu BiH, ali je istakao nepoštovanje Dejtonskog sporazuma od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Što se tiče uloge EUFOR-a, Schmidt je istakao da je to vojna misija u skladu s Poveljom UN-a, s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Međutim, naglasio je potrebu za boljim policijskim i pravosudnim odgovorom na porast napada na povratnike, a ne samo vojnom intervencijom.

Osvrćući se na ulogu Evropske unije, Schmidt je naglasio potrebu za dugoročnim investicijama u region Zapadnog Balkana kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet regije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija