Advokat Emele Mujanović: Neuvjerljiva odluka Ustavnog suda u slučaju zabrane nošenja marame

Advokat Emele Mujanović: Neuvjerljiva odluka Ustavnog suda u slučaju zabrane nošenja marame


Advokat Emir Kovačević izrazio je razočaranje odlukom Ustavnog suda BiH u predmetu Emela Mujanović (AP-1795/21, u vrijeme podnošenja Emela Kapidžija), kojom je zaključeno da nema povrede prava na slobodu vjere ili uvjerenja.

Dalje se navodi da apelantkinja nije diskriminisana zbog zabrane nošenja marame u Oružanim snagama BiH.

Kovačević smatra da argumentacija Ustavnog suda nije uvjerljiva, naglašavajući da, iako je “zaštita sloboda i prava drugih” legitiman cilj za ograničavanje vjerskog izražavanja, Sud nije naveo koja bi to prava bila povrijeđena ako bi se dozvolilo nošenje marame.

“Dodatno, teško je objasniti građanima da nema diskriminacije prema Emeli Mujanović kada je vjersko izražavanje dozvoljeno u Oružanim snagama BiH, gdje se obavljaju zajedničke molitve katoličkih, pravoslavnih i islamskih pripadnika, te postoji odluka Ustavnog suda da se vojnicima dozvoljava nošenje uredne brade iz vjerskih razloga, dok se Emeli zabranjuje nošenje marame,” istaknuo je Kovačević.

Najavio je nastavak borbe za prava Emele Mujanović, te izrazio uvjerenje da će međunarodni sud imati pravedniji stav.

“Unatoč razočaranju ovom odlukom, nismo obeshrabreni. Nastavljamo našu borbu dalje, uvjereni da će međunarodni sud donijeti pravedniju odluku,” zaključio je Kovačević.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija