Sedam kandidata za direktora SIPA-e, nezavisni odbor danas razmatra prijave

Sedam kandidata za direktora SIPA-e, nezavisni odbor danas razmatra prijave


Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati prijave pristigle na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Predsjednik Nezavisnog odbora, Enes Obralija, potvrdio je da se na konkurs prijavilo sedam kandidata.

“Nezavisni odbor će prvo utvrditi koje su prijave potpune i te će prihvatiti, dok će nepotpune prijave biti odbačene. Nakon toga će se izvršiti provjere o neosuđivanosti kandidata,” precizirao je Obralija. Nakon završetka ovog procesa, bit će utvrđen datum za razgovore sa kandidatima.

Kada Nezavisni odbor završi svoj dio posla, lista sa najviše pet uspješnih kandidata bit će proslijeđena ministru sigurnosti u Vijeću ministara, Nenadu Nešiću.

Aktuelnom direktoru SIPA-e, Darku Ćulumu, mandat je istekao. Ćulum je imenovan na ovu poziciju 2020. godine.

Na dnevnom redu sjednice Nezavisnog odbora nalazi se i informacija o smrti Uroša Pene, koji je bio drugi zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nadležan je za sprovođenje procedure izbora kandidata i predlaganje smjene rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, uključujući Graničnu policiju, SIPA-u i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija