Advokat Sebije Izetbegović: Odluka Kantonalnog suda potvrdila nezakonitost

Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom je utvrđeno da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito. Ova odluka prokomentarisana je od strane Esada Oruča, advokata Sebije Izetbegović, koja je razriješena s pozicije generalne direktorice KCUS-a.

Oruč je izjavio da ova odluka potvrđuje ranije iznesene tvrdnje da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nezakonito donosila odluke vezane uz smjenu i imenovanje Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a. Istakao je da to znači da odluke Upravnog odbora o smjeni Sebije Izetbegović s pozicije generalne direktorice ne mogu proizvoditi pravno dejstvo jer su donesene od nezakonito formiranog tijela.

Oruč smatra da je nejasno zašto je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila potpuno zanemariti zakonske procedure i vratiti sve na početak. Izrazio je uvjerenje da bi odgovorni trebali snositi odgovornost zbog ovakvog postupanja.

Dodao je da je podnesena tužba kojom se traži poništenje odluke o smjeni generalne direktorice, s obzirom na identične propuste i argumente koje je Kantonalni sud usvojio.

S obzirom na odluku suda koja traži vraćanje u stanje prije donošenja rješenja o razrješenju Nadzornog odbora, nije jasno hoće li konkursna procedura za izbor novog direktora biti ponovljena ili će odbori biti rasformirani. Do sada se NO i UO KCUS-a, kao ni Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nisu očitovali o ovoj odluci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79