Advokati Mustafe Selmanovića i Vahidina Munjića: FUP radi samo u skladu sa zakonima

U okviru operacije “Black Tie 2”, braniteljice Mustafe Selmanovića i Vahidina Munjića su reagovale na izvještaj objavljen na portalu Klix.ba.

Izrazile su zabrinutost zbog onoga što smatraju medijskim pritiskom na institucije pravosuđa i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Imajući u vidu navode prethodno navedenog članka iste ocjenjujemo kao neprihvatljive pokušaje vršenja medijskog pritiska na Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i to sve na temelju proizvoljnog tumačenja zakona i iznošenja ličnog mišljenja.. Zabrinjavajuća je konstatacija da se ‘Federalna uprava policije krije iza zakona’ jer takvom konstatacijom jasno se sugeriše da bi Federalna uprava policije očito trebala da se krije iza nečeg drugog, odnosno da bi trebala raditi nezakonito. Federalna uprava policije, kao i direktor FUP g. Vahidin Munjić i komandant Specijalne policijske jedinice FUP, kao što su i do sada i u budućnosti će nastavit raditi samo i isključivo u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i drugim važećim propisima, ali i pridržavati se odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao vrhovne sudske instance u našoj zemlji”, navodi se.

Naglasile su da su sve akcije Federalne uprave policije (FUP) provedene u skladu sa zakonima i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Braniteljice su istakle kako Ustavni sud BiH u svojoj Odluci broj U 5/16 jasno navodi da samo donošenje naredbe o provođenju istrage ne proizvodi nikakve pravne posljedice koje bi ograničile prava osumnjičenog. Odluke o eventualnim ograničenjima prava temelje se na sudskim odlukama, a ne na samoj naredbi za provođenje istrage.

“S ciljem profesionalnog i objektivnog informisanja smatramo da je Vaša obaveza, ukoliko ste nepristrasno pristupali tematici, bila da navedete kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Odluci broj: U 5/16 jasno i nedvosmisleno naveo da samo donošenje naredbe o provođenju istrage ne proizvodi nikakve posljedice za osumnjičenog u smislu ograničenja određenih njegovih prava, ali i da tokom istrage može doći do ograničenja određenih prava osumnjičenog (mjere za osiguranje prisustva, posebne istražne radnje), međutim tada osnov za ograničenje prava nije naredba za provođenje istrage kao interni i pripremni akt tužioca, nego odluka suda. Podsjećamo Vas da je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno određeno da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće”, pojasnili su.

Također su naglasile važnost razumijevanja Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, koji jasno definiraju da ograničenja prava nastupaju tek potvrđivanjem optužnice, ili u slučaju manjih krivičnih djela, osuđujućom presudom.

“Kad je propisano da pokretanje krivičnog postupka ima za posljedicu ograničenje određenih prava, ove posljedice, ako ovim zakonom nije drugačije određeno, nastupaju potvrđivanjem optužnice. Ako se radi o krivičnim djelima s propisanom kaznom zatvora do pet godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom, ove posljedice nastupaju od dana kad je donesena osuđujuća presuda, bez obzira je li postala pravosnažna”, istaknuli su.

Braniteljice su se osvrnule i na tvrdnje koje se odnose na primjenu kantonalnih zakona na FUP, objašnjavajući da se kantonalni zakoni ne primjenjuju na federalne službenike, što ukazuje na elementarno neznanje i dezinformisanje javnosti. Takve tvrdnje vide kao štetne za njihove branjenike.

“Tvrdnje da bi policijski službenici Federalne uprave policije trebali biti suspendovani na osnovu ‘kantonalnih zakona koji propisuju privremenu suspenziju službenih osoba u slučaju pokretanja istrage protiv njih, a koji su u ranijim slučajevima korišteni’ pokazuju elementarno neznanje i dezinformisanje građana. Naime, kantonalni zakoni ne primjenjuju se na policijske i državne službenike Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao ni na bilo koje policijske službenike, državne službenike i namještenike zaposlene u federalnim organima vlasti. Jednostrano objavljivanje stavova o ‘postojanju evidentnih sigurnosnih smetnji’, bez navođenja činjenice da tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu lica koja utvrđuju sigurnosne smetnje kao što nisu ovlašteni ni za pokretanje sigurnosnih provjera, pokazuje koliko ste površno pristupili ovoj tematici, a čime je nanesena direktna šteta našim branjenicima”, rekli su.

U vezi sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, pojasnile su da tužitelji nemaju ovlasti tvrditi postojanje sigurnosnih smetnji bez provedene sigurnosne provjere od strane relevantnih agencija.

Na kraju, braniteljice su istakle odluku Suda Bosne i Hercegovine koja jasno pokazuje da nije utvrđena osnovana sumnja za krivična djela koja se stavljaju na teret Munjiću i Selmanoviću, te da ni Sud ni Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nisu nadležni za te predmete.

“Naposlijetku, ističemo da je Sud Bosne i Hercegovine, u rješenju kojim je odbio određivanje pritvora Vahidinu Munjiću, Mustafi Selmanoviću, Emiru Druškiću, Adinu Ćatiću i Senadu Kadiću, jasno utvrdio kako ne postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, a sve i da postoji da za konkretna krivična djela koja im se stavljaju na teret nije nadležan Sud Bosne i Hercegovine, odnosno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79