Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

Pred građanima BiH sasvim izvjesno je novo poskupljenje, koje se neće svidjeti mnogima, vjerovatno većini ljudi u državi.

Naime, jedan od omiljenih napitaka – kafa – mogao bi uskoro da poskupi, najavljuju upućeni.

Cijene kafe, odnosno običnog espresa, kreću se, uglavnom, od dvije do četiri, a ponegdje i pet KM, dok kilogram mljevene kafe u prosjeku košta 18 KM. Nerijetko građani kupuju i sirovu kafu, koju potom sami prže i pripravljaju radi vlastitog užitka.

“Za sada moj dobavljač drži istu cijenu, iako već neko vrijeme kruže te informacije o povećavanju. Ako i bude nekih korekcija, potrudiću se da to, zaista, bude minimalno”, kazao je za “Avaz” vlasnik poznatog ugostiteljskog objekta u Mostaru.

Novi rast cijena najavljen je usljed turbulencija na svjetskim berzama od prije mjesec, kada je došlo do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a pogotovo nakon objave da je Vijetnam, najveći svjetski uzgajivač vrste kafe robusta, u velikim problemima zbog suše.

To je potvrdio i Ilija Sušac, vlasnik jedne od najpoznatijih pržionica kafe u BiH.

“Ja vam mogu reći da je kafa već poskupjela, i to za 100 evra po vreći. Vreća kafe u kojoj je 60 kilograma je sada približno 840 KM, a donedavno je bila 630 KM. Šta će dalje biti, kako će se sve ovo odraziti na maloprodaju, ugostiteljstvo, zaista ne mogu reći”, kazao je Sušac.

Sušac tvrdi da ovakvom skoku cijena kafe nije svjedočio u posljednjih više od tri decenije koliko se bavi tim poslom.

“Moguće je da je ovo i neka vještačka kriza, ali kako god, cijena robuste je značajno porasla, koju preferira naše tržište i velika je potražnja, dok se cijena arabike nije značajno mijenjala”, rekao je on.

Prema podacima UIO, BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti gotovo 36 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79