Afera Kavat: Firma propala jer su švedski novinari otkrili da radnici imaju mizerne plate

Afera Kavat: Firma propala jer su švedski novinari otkrili da radnici imaju mizerne plate


Švedska kompanija “Kavat” koja posluje na području Novog Travnika prije nekoliko dana odlučila je otpustiti 90 radnika

Nakon brojnih bh. kompanija, i švedski “Kavat” koji je godinama bio uspješna kompanija koja se bavila proizvodnjom obuće, odlučila je smanjiti broj radnika, a sve zbog nepovoljnih kretanja na tržištu kažu iz kompanije. Kako su iz uprave ovog preduzeća izjavili za medije, nepovoljna kretanja na tržištu prisilila su menadžment na najteže mjere, a uprkos tome traže se načini da se iznađe najbolje rješenje iz trenutne krize i novih poslovnih prilika.

Kavat je izgubio kupca koji je uzimao 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Crna-Hronika saznaje pravu istinu. Menadžent kompanije prevario je švedske vlasti ali i bh. radnike.

“Kavat ne propada radi ekonomske krize nego zato što su prevarili švedske vlasti za podsticaje koje su uzeli za otvaranje i funkcionisanje ove kompanije. Preko 80 posto proizvodnje išlo je u Švedsku i “taj veliki” kupac je ustvari švedska kompanija koja je nakon brojnih malverzacija digla ruke od Kavata.

Za sve je “kriva” reportaža nacionalne švedske televizije, gdje su njihovi novinari došli do saznanja da radnici imaju mizerne plate i da su prevarili Švedsku državu za novac.

Direktor Kavata je svakodnevno vršio mobing nad radnicima. Rukovodstvo kompanije je više zanimalo privatni život radnika nego rad u preduzeću. Ima tu i ljubavnih afera, žena, ljubavnica i tako to. Svega je bilo.

Bh. direktor je svaki mjesec poskupljivao proizvode švedskoj kompaniji što je njima bio prvi alarm da nešto nije u redu u bh. kompaniji. Isti je pobjegao od radnika, otpustio one što su najduže u firmi bili. Ni hvala im nije rekao za silne godine provedene u ovom pogonu. ” – izjavio je dugogodišnji radnik navedene kompanije za portala Crna-Hronika.

Šta se dešava u Novom Travniku: 150 radnika švedske firme ‘Kavat’ obustavilo proizvodnju

Istraživačka emisija “Uppdrag Granskning” je 23. marta 2022. godine objavila dokumentarni program o švedskoj tvornici obuće Kavat i njihovim pogonima u Novom Travniku na švedskoj državnoj televiziji. Program je izazvao veliku pažnju u švedskim medijima, ali je još uvijek ostao nezapažen u BiH. Program je publiciran uz dozvolu pomenute redakcije i preveden na engleski, a izvorni link sa švedskog Javnog servisa možete pronaći na: ovdje

Švedski novinari su otkrili da zaposleni ne mogu da žive od svojih plata, nemaju sindikalna prava – i da se ne usuđuju da se njihov glas čuje. – Mjesec dana rada vrijedi oko par cipela, kaže zaposleni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija