Afera s polovnim automobilima: Holanđani u BiH nisu dobro “podmazivali”

Afera s polovnim automobilima: Holanđani u BiH nisu dobro “podmazivali”


Holandska firma Exit auto's preko koje je u BiH uvezeno više od 55 hiljada polovnih vozila bila je prije dvije godine dio sudskog postupka zbog sumnje da krši zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naime, holandska firma Exit Auto's došla je u žižu javnosti zbog sumnji u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma, što je rezultiralo zatvaranjem bankovnih računa od strane ABN AMRO banke i započinjanjem sudskih postupaka. Ova situacija dodatno je komplicirana zbog navodnih nepravilnosti u carinskim procedurama i carinskim izjavama koje su izdale Exit Auto's i Auto Export Nederland.

Prema informacijama iznesenim u nedavnom izvještaju, Exit Auto's je prije dvije godine bio uključen u sudski postupak zbog sumnje da krši zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Holandska banka ABN AMRO je zatvorila bankovne račune firme i stavila je na internu listu upozorenja, tvrdeći da postoji visok rizik od pranja novca i finansiranja terorizma s obzirom na to da veliki dio poslovnog prometa firme dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Banka je istakla da firma nije direktno optužena za pranje novca ili finansiranje terorizma, ali da nedostaju adekvatni podaci o klijentu te da postoji mogućnost nezakonitog stjecanja sredstava ili nepropisne upotrebe bankarskih usluga. Takođe, banka je navela nedostatak ažurirane politike protiv pranja novca kao razlog za prekid bankarskog odnosa.

“ABN AMRO je dužan prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kontinuirano provoditi dubinsku analizu klijenta i u tom kontekstu nije dobio dovoljno pojašnjenja. Banka ističe da klijenta nije optužila za pranje novca ili finansiranje terorizma, ni za prevaru, ali podaci koji se daju u vezi s klijentom su neadekvatni, te banka ne može isključiti mogućnost pranja novca ili finansiranja terorizma“, navela je banka.

Izvještaji ukazuju da je Exit Auto's takođe bio povezan s kontroverznom praksom oslobađanja automobila plaćanja carine na osnovu izjava o porijeklu, što je dovelo do nezakonitog oslobođenja carine za više od 5.000 uvezenih vozila u Bosni i Hercegovini tokom posljednjih deset godina. Iako tvrdi da ima dozvolu carinskih vlasti Holandije kao ovlašteni izvoznik i da je dobio dozvolu za ovlaštenog izvoznika od holandske carine, Exit Auto's se suočava s ozbiljnim sumnjama u vezi s autentičnošću tih izjava.

Advokati Exit Auto'sa tvrde da su postupci UIO BiH (Uprava za indirektno oporezivanje) izazvali haos u carinskoj administraciji zemalja izvoznica, što je rezultiralo uvođenjem discipliniranja uvoznika kroz masovne provjere dokaza o porijeklu vozila. UIO tvrdi da takve provjere provode u cilju sprečavanja nepravilnosti i vladavine prava, dok advokati tvrde da je suštinski cilj discipliniranje uvoznika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija