Mostar napunio kasu: Nestvarna cifra od prodaje turističkih vinjeta autobusima

Mostar napunio kasu: Nestvarna cifra od prodaje turističkih vinjeta autobusima


U Mostaru je početkom marta ove godine započela prodaja vinjeta namijenjenih turističkim autobusima, a do sada je prikupljeno više od 350 hiljada maraka. Ova inicijativa ima za cilj ulaganje u poboljšanje infrastrukture grada, a već je dio sredstava usmjeren u revitalizaciju područja oko kupališta Bunica, prema izvještajima iz Ureda gradonačelnika Marija Kordića.

Ovaj novčani doprinos će omogućiti ulaganje u ključne projekte unutar grada, a predstavlja i znatan korak prema unapređenju turističkog iskustva za posjetitelje Mostara. Dio prikupljenih sredstava već je namijenjen za revitalizaciju popularnog kupališta Bunica, s naglaskom na poboljšanje okolnog područja.

U skladu s planovima, sljedeći korak u projektu je automatizacija sustava nadzora korištenjem kamera. To će omogućiti bolje praćenje situacije te pomoći u očuvanju sigurnosti i reda na javnim površinama.

Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je Odluku o uvođenju vinjeta za turističke autobuse u novembru 2022. godine. Cijene vinjeta su kategorizirane prema broju sjedišta u autobusu i definirane odlukom Gradskog vijeća. Tri kategorije vozila obuhvaćene su ovim sustavom – prva kategorija s 8 do 14 sjedišta, druga s 15 do 30 sjedišta te treća za vozila s više od 30 sjedišta.

Cijena dvodnevne vinjete za ove kategorije vozila iznosi 25, 45 i 80 KM, dok sedmodnevna vinjeta košta 60, 120 i 210 KM. Prihodi prikupljeni od prodaje vinjeta direktno su uplaćeni na račun Grada Mostara. Nadzor nad provedbom ove inicijative i tehničku podršku pruža “Mostar parking”, dok su za operatere koji obavljaju prijevoz bez vinjete propisane kazne u rasponu od 400 do 1.500 maraka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija