Afera u MUP-u KS:  Uposlenici prijavili nadležne zbog konkursa za prijem 200 policajaca

Afera u MUP-u KS: Uposlenici prijavili nadležne zbog konkursa za prijem 200 policajaca


 

Uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova KS uputili su prijavu odnosno pismo na nekoliko adresa u vezi sa navodnim nezakonitostima u Javnom konkursu za prijem 200 policijskih službenika u Upravu policije.

U prijavi se navodi da je policijski komesar Nusret Selimović 17.5.2021. godine donio Odluku o popuni radnih mjesta pozivajući se na zaključak Vlade KS od 16. augusta 2018. godine.

Uposlenici MUP-a koji potpisuju ovu prijavu smatraju da je ta Odluka donesena protivpravno s obzirom da u trenutku raspisivanja i provođenja konkursa nije bilo 200 upražnjenih radnih mjesta odnosno nije ni bilo 200 slobodnih radnih mjesta koja su sistematizovana u važećen Pravilniku što znači da nije bilo zakonskog osnova za raspisivanje Javnog konkursa.

U prijavi se dalje problematizuje i imenovanje Komisije.

“U Komisiju su imenovani samo podobni kadrovi i oni koji će (po)slušati ‘izbor’ Komisije za sigurnost i to: Džafer Hrvat (predsjednik), Ivica Buzik i Željko Klisura (članovi), Madžida Ganibegović-Češkić (član ispred MUP-a KS) i Muamer Kosovac (član komisije ispred Komisije za sigurnost Skupštine KS (osoba sa liste eksperata)”, navodi se, između ostalog, kao i stručne osobe i tehnička lica za provođenje testa fizičke spreme.

U pismu se kaže da je kantonalni ministar policije Admir Katica 1. juna ove godine donio odluku o davanju saglasnosti za isplatu komisiji i stručnim osobama za rad počev od 19. maja 2021. godine u mjesečnom iznosu od po 400 KM za članove i stručna lica odnosno 300 KM mjesečno za tehnička lica.

“Interesantno je da Komisiju za sigurnost Skupštine KS čine predsjednik Elvedin Okerić te stranački članovi Vibor Handžić, Aljoša Čampara i Igor Stojanović kao i vanjski članovi Faik Špago, Redžo Lemezan i Muhamed Budimlić. Napominjemo da je u posjedu rada kompletne komisije narušena kredibilnost nakon što su isključeni Rasim Lakota, Senad Hasanović i Zvonko Marić jer se nisu slagali sa aktuelnom politikom Komisije za sigurnost čiji članovi su morali da daju podršku ministru Admiri Katici jer je predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić kao i Aljoša Čampara tražili od ostalih članova da podrže ministra Katicu i u slučajevima kada za to nema nikakvog valjanog osnova što su Hasanović, Marić i Lakota odbijali i nisu htjeli podržati saopštenja koja je ispred Komisije za sigurnost davao Okerić kada je u pitanju rad ministra Katica jer nisu odražavala realno stanje”, navodi se.

Potpisnici prijave problematizuju i imenovanje Muamera Kosovca u Komisiju jer je, navode, u sukobu interesa.

Član komisije Zvonko Marić i ostali članovi su vise puta ukazivali da je Kosovac u sukobu interesa kada je u pitanju sama komisija i ostala njegova djelovanja u javnim preduzećima i Zavodu za zdravstveno osiguranje jer je još i kao pripadnik MUP-a KS po osnovu samog sukoba interesa sa pozicije policijskog službenika prešao u ZZO KS kao glavni revizor, a istovremeno i član Komisije Tima za borbu protiv korupcije KS. On se dovodi u vezu sa zloupotrebama položaja da je u pitanju odobravanja novca ZZO za potrebe bliskih saradnika te je Kosovac i u drugim javnim preduzećima poput JP Vodovod I kanalizacija bio u sukobu interesa kada je imenovan za predsjednika Skupštine KJKP ViK.”. navedeno je.

Uposlenici MUP-a optužuju nadležne da primjenjuju metode kako bi uposlili policajce bliske stranačkim i porodičnim elitama.

“Svjesni aktuelnog ambijenta napominjemo da je konkretna dosadašnja procedura u MUP-a KS, kada je u pitanju Komisija za izbor te Komisja za sigurnost na čelu s ministrom Čamparom, zasigurno sazrela za akciju ‘Konak 2’ koju su zbog prijema policajca u GP BiH sproveli službenici SIPA-e”.

Ovo pismo je dostavljeno Tužilaštvu KS, Tužilaštvu BiH, Federalnoj upravi policije, Uredu za borbu protiv korupcije KS, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove I Ambasadi SAD-a u BiH piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija