Agencija za bankarstvo FBiH oduzela dozvolu poznatoj organizaciji za davanje mikrokredita

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita kompaniji Mikrokreditno društvo “IuteCredit” d.o.o. Sarajevo.

Ovim rješenjem, društvu IuteCredit BH nije dozvoljeno sklapati nove poslove u vezi sa obavljanjem mikrokredita od 30. juna 2024. godine, osim onih nužnih za završetak postojećih obaveza i usklađivanje s zakonskim zahtjevima.

IuteCredit BH, dio međunarodne finansijske organizacije sa sjedištem u Estoniji, posluje u više zemalja, ali se suočava s financijskim izazovima u Bosni i Hercegovini od svog osnivanja 2019. godine.

Kompanija je bilježila značajne gubitke, s posebnim naglaskom na gubitak od 5,5 miliona KM u 2022. godini, dok su njihovi ukupni plasmani iznosili 13,6 miliona KM.

Odluka o povlačenju iz BiH, najavljena prošle godine zbog negativnog regulatornog okruženja i izazova digitalizacije, sada je postala stvarnost za IuteCredit, čiji je gubitak od 1,2 miliona KM zabilježen prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bankarstvo nastavljaju s akcijama na više lokacija u zemlji u vezi s ovim slučajem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79