Kome smeta Ured za borbu protiv korupcije USK?

Skupština Unsko-sanskog kantona će sutra na četvrtoj tački dnevnog reda raspravljati o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu. Ovaj zakon, koji je od vitalnog značaja za transparentnost i borbu protiv korupcije, našao se u centru pažnje javnosti zbog pokušaja političkih moćnika da izmjenama zakona zaštite svoje interese.

Nedavno formirani Ured za borbu protiv korupcije USK-a, na čijem čelu je Adela Tabaković, suočen je s pritiscima i pokušajima političkog uplitanja u svoj rad. Naime, kroz izmjene zakona predlagač želi da se imovina bliskih srodnika nosilaca javnih funkcija ne objavljuje javno, što je izazvalo sumnje u namjere predlagača. Također se kroz izmjene žele pojedine javne funkcije amnestirati od obaveze dostavljanja podataka o imovini.

Jasno je da su ove izmjene motivisane pokušajem da se zaštite nosioci javnih funkcija i njihovi bliski srodnici od javnog nadzora i očiju naroda. Postoji opravdana sumnja da neki od njih imaju neprijavljenu imovinu i da ne žele da birači saznaju za to. Kada nisu uspjeli izvršiti pritisak na šeficu Ureda Adelu Tabaković, koja je poznata po svojoj besprijekornoj karijeri i integritetu, politički moćnici su se odlučili za izmjene zakona pod izgovorom da Ured ne radi efikasno i da je trom, te da će ove izmjene ubrzati njegov rad. Međutim, u pozadini ovih izmjena krije se duboka korupcija mnogih političara i njihovih bliskih srodnika.

U pokušaju izmjena zakona učestvuju i zastupnici koji su godinama poznati po visokoj korupciji, članstvu u brojnim komisijama, upravnim odborima i drugim funkcijama, na koje su ugurali i svoje bliske srodnike i članove porodica. Ova situacija izaziva duboko nezadovoljstvo među građanima koji su sve više svjesni da borba protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu nailazi na velike prepreke zbog političkih interesa.

Sutra ćemo vidjeti hoće li Skupština Unsko-sanskog kantona pokazati odgovornost prema građanima i odbaciti ove izmjene, te time omogućiti Uredu za borbu protiv korupcije da nastavi svoj rad u punom kapacitetu i bez političkih pritisaka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79