Agencija za prevenciju korupcije prekoračila budžet i imala sumnjive nabavke: Sastanak koštao 2157 KM

Agencija za prevenciju korupcije prekoračila budžet i imala sumnjive nabavke: Sastanak koštao 2157 KM


Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine prekoračila je svoj budžet za ugostiteljske usluge za oko 4.000 KM, prema nedavno objavljenom izvještaju državnih revizora o financijskom radu agencije u 2023. godini.

Jedan od najznačajnijih troškova izvan odobrenog budžeta bio je “radnokonzultativni sastanak svih uposlenika Agencije održan 29. decembra u ugostiteljskom objektu,” na koji je potrošeno 2.157 KM.

Agencija, koja zapošljava tridesetak ljudi, ima pravo na godišnji budžet za reprezentaciju u iznosu od 7.000 KM, ali su dodatni troškovi ugostiteljskih usluga i smještaja iznosili 4.083 KM.

Revizori su istaknuli da je pravilnicima propisano da eksterna reprezentacija podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga u zemlji i inozemstvu izvan službenih prostorija institucija.

“Iz svega naprijed navedenog možemo zaključiti da je Agencija prekoračila troškove reprezentacije za oko 4.000 KM u odnosu na 7.000 KM koliko su odobrena sredstva,” stoji u izvještaju.

Pored toga, revizori su utvrdili nepravilnosti u javnim nabavkama, uključujući nabavku tri vozila vrijedna oko 162.300 KM.

Problem se pojavio kod definiranih karakteristika vozila, što je rezultiralo time da je natječajna dokumentacija bila dostupna 15 potencijalnih dobavljača, ali je stigla samo jedna ponuda.

“Nismo se mogli uvjeriti da je nabavka provedena uz poštivanje osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama BiH koji se odnose na aktivnu i pravičnu konkurenciju,” zaključili su revizori.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija