Helikopter iz Srbije ne može gasiti požare u Hercegovini: Ministarstvo ne daje dozvolu

Helikopter iz Srbije ne može gasiti požare u Hercegovini: Ministarstvo ne daje dozvolu


Tokom proteklog vikenda, visoke temperature i sušno vrijeme uzrokovali su nekoliko požara u Hercegovini, s najtežom situacijom u Gacku.

Za gašenje požara zatražena je intervencija helikoptera MUP-a Srbije, koji je prema sporazumu s RS-om na raspolaganju za takve akcije. Međutim, dolazak helikoptera u zračni prostor BiH zahtijeva suglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koja još nije dobivena.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, Boban Kusturić, izjavio je za RTRS da je MUP Srbije kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali nisu dobili povratnu informaciju.

“Međutim, do ovog trenutka od njih nismo dobili odgovor, što je po meni nečuveno jer je situacija poprilično ozbiljna. Oni su već jučer bili spremni da dođu i pomognu u gašenju požara, međutim oni ne daju odobrenje, iz samo njima znanog razloga. I na ovaj način bih apelirao da neke stvari stave po strani i gledaju na koji način mogu pomoći stanovništvu i da se što prije zahtjev odobri da bi ljudi mogli pomoći. Ne vjerujem da ćemo s jednim helikopterom moći ugasiti požar na području Gacka,” rekao je Kusturić.

Kusturić je naglasio da je teren izuzetno pogodan za širenje požara zbog suhoće i jakog vjetra. “Sve je suho. Vjetar je jači i helikopter iz Srbije nam je zaista neophodan,” dodao je.

Podsjetimo, helikopter MUP-a Srbije je u junu ove godine stigao u BiH, izazvavši niz reakcija i bio pod posebnim fokusom zbog “svesrpskog sabora” i memoranduma o suradnji između Ministarstava unutarnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske. Helikopter je bio stacioniran u Trebinju, ali je nakon brojnih reakcija i upita o dozvoli za ulazak u zračni prostor BiH, vraćen u Srbiju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija