Agonija u UKC-u Tuzla: Ponovno oboren tender za aparate za zračenje onkoloških pacijenata

Nastavlja se teška situacija u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli jer, i pored napora da se nabavi neophodna oprema za zračenje onkoloških pacijenata, tender je ponovo oboren.

Ovaj put, nakon što je UKC u januaru odabrao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, žalba jednog od ponuđača dovela je do poništenja cijele procedure.

UKC Tuzla je u januaru odlučio da kompanija Inel-med iz Mostara bude odabrana kao najpovoljniji ponuđač za nabavku linearnog akceleratora.

Međutim, nakon što je ponuda kompanije Siemens Medicine iz Sarajeva odbačena zbog nedostavljanja bankovne garancije, jedan od neuspješnih ponuđača je uložio žalbu.

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine je prihvatio žalbu kompanije Siemens Medicine i potpuno poništio postupak javne nabavke. Glavni razlog ovog poteza je navodno nezakonita ocjena ponude kompanije Siemens Medicine kao neprihvatljive od strane ugovornog organa.

Ovo predstavlja treće po redu obaranje tendera za nabavku linearnog akceleratora, što dodatno produbljuje agoniju onkoloških pacijenata u Tuzli.

Dok se tenderi otkazuju, pacijenti koji su u hitnoj potrebi za zračenjem moraju putovati do Zenice, Mostara ili Banja Luke kako bi dobili potrebnu terapiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79