Akademija nauka i umjetnosti BiH uputila apelaciju OHR-u: Šta će poduzeti Inzko?

Akademija je važna institucija u svakoj državi i nije slučajno da oni koji su protiv BiH opstruiraju njen upis u Registar pravnih osoba.

Nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo upis u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) ne obazirući se na odluku Ustavnog suda BiH po kojoj to treba izvršiti, u ANUBiH poduzeli su novi korak.

– Podnijeli smo apelaciju Uredu visokog predstavnika u BiH. Smatramo da OHR jedini ima snagu da nešto učini po tom pitanju. Vidjet ćemo šta će biti na kraju.

Akademija je važna institucija u svakoj državi i nije slučajno da oni koji su protiv BiH opstruiraju njen upis u Registar pravnih osoba. Znaju da je ANUBiH od fundamentalnog značaja za državu – kaže za Faktor Muris Čičić, predsjednik ANUBiH.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić o svemu ovome govori:

– Ono što je jasno i što predstavlja činjenicu jeste da je Ustavni sud BiH naložio upisivanje ANUBiH u Registar, što se može vidjeti u zaključku odluke.

Pod pretpostavkom da je Ministarstvo ponovo odlučivalo o zahtjevu za upis u Registar na osnovu odluke Ustavnog suda, te donijelo negativno mišljenje o upisu samo kako bi se formalno zadovoljilo ponovno odlučivanje o zahtjevu udruženja, ne može se smatrati da je odluka Ustavnog suda suštinski provedena.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79