Akcija BiH i Srbije: Uhapšena grupa koja je krijumčarila migrante

Devet osoba uhapšeno je u utorak na području Bosne i Hercegovine i Srbije u zajedničkoj akciji policija dvije države usmjerenoj na razbijanje kriminalne grupe koja se bavila organiziranim krijumčarenjem ilegalnih migranata, potvrdilo je Tužilaštvo BiH u Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju, koje prenosi Hina, četiri osobe uhapšene su na teritoriji BiH, a pet u Srbiji, a među njima je i organizator kriminalne grupe za koju je tokom istrage utvrđeno da je do sada preko granice između te dvije zemlje prebacila najmanje sto ilegalnih migranata.

Svi uhapšeni iz BiH su s područja Zvornika.

Teren pogodan za sakrivanje

Oni će se u toj zemlji suočiti s optužbama za krivična djela organiziranja kriminalne grupe i ilegalne trgovine ljudima.

Akciju su zajednički izvele policijske agencije BiH te obavještajna služba te zemlje (OSA), u saradnji sa Službom za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije te uz podršku Policiiske centrale jugoistočne Europe (SELEC).

Istočna granica BiH slabo je zaštićena i ne predstavlja posebnu prepreku za krijumčare ljudima koji koriste potkapacitiranost Granične policije BiH i teren pogodan za sakrivanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79