Akcija Black Tie 2: Sud BiH produžio pritvor za još dva mjeseca Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać

Akcija Black Tie 2: Sud BiH produžio pritvor za još dva mjeseca Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać


Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, zvanom Pepi, Sančezu Jukiću i Aidi Halać.

Oni su uhapšeni u okviru akcije Black tie 2.

Inače, akcija Black tie 2 je usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala. Osumnjičeni su za članstvo u narko kartelu Tito i Dino.

Prema navodima Tužilaštva, Edin Gačanin i Adnan Smajlović su donosili odluke o izvršenju krivičnih djela i podjeli koristi stečene krivičnim djelima članovima grupe, dok su ostali članovi postupali po njihovim naredbama.

Pripadnici grupe su, navodno, prali novac stečen ilegalnom trgovinom drogom.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su osumnjičeni dobrovoljno postali članovi grupe i da su bili zaduženi za vođenje precizne evidencije nelegalno stečenih sredstava. Edin Gačanin je osiguravao sredstva za komunikaciju, mobilne telefone i Sky aplikacije kako bi prikrili tragove dogovora. Također, Gačanin je navodno osigurao logistička i finansijska sredstva, te formirao mjesta za čuvanje novca u Sarajevu i Nizozemskoj.

Pored toga, grupa je koristila novac za ulaganje u razne legalne poslove u BiH kako bi prikrili njegovo stvarno porijeklo, uključujući kompanije kao što su “Diblong”, “Tratoria Dvor”, “Bauman”, “Black Box”, “Bosnet”, “Clear Security”, “H Beauty Grup”, “Apsolute fit”, “Atlas trading”, “Foto art”, “A2B”, “RHEA Expres” i Udruženje građana “Brankovac”.

Ove informacije prenosi portal Istraga.ba.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija