Akcija Black Tie 2: Sud BiH produžio pritvor za još dva mjeseca Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać

Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, zvanom Pepi, Sančezu Jukiću i Aidi Halać.

Oni su uhapšeni u okviru akcije Black tie 2.

Inače, akcija Black tie 2 je usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala. Osumnjičeni su za članstvo u narko kartelu Tito i Dino.

Prema navodima Tužilaštva, Edin Gačanin i Adnan Smajlović su donosili odluke o izvršenju krivičnih djela i podjeli koristi stečene krivičnim djelima članovima grupe, dok su ostali članovi postupali po njihovim naredbama.

Pripadnici grupe su, navodno, prali novac stečen ilegalnom trgovinom drogom.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su osumnjičeni dobrovoljno postali članovi grupe i da su bili zaduženi za vođenje precizne evidencije nelegalno stečenih sredstava. Edin Gačanin je osiguravao sredstva za komunikaciju, mobilne telefone i Sky aplikacije kako bi prikrili tragove dogovora. Također, Gačanin je navodno osigurao logistička i finansijska sredstva, te formirao mjesta za čuvanje novca u Sarajevu i Nizozemskoj.

Pored toga, grupa je koristila novac za ulaganje u razne legalne poslove u BiH kako bi prikrili njegovo stvarno porijeklo, uključujući kompanije kao što su “Diblong”, “Tratoria Dvor”, “Bauman”, “Black Box”, “Bosnet”, “Clear Security”, “H Beauty Grup”, “Apsolute fit”, “Atlas trading”, “Foto art”, “A2B”, “RHEA Expres” i Udruženje građana “Brankovac”.

Ove informacije prenosi portal Istraga.ba.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79