Akcija SIPA-e, MUP-a RS-a i OSA-e na Drini: Hapšenja u Zvorniku i u Srbiji zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici SIPA-e, pod nadzorom Tužilaštva BiH, od jutros provode akciju na širem području Zvornika, gdje su uhapsili četiri osobe.

Akcija je realizirana u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, a usmjerena je na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata..

– Istraga je realizirana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organiziranih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata – saopćilo je Tužilaštvo.

Aktivnosti je na terenu realizirala SIPA, uz podršku MUP-a RS-a, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Istovremeno je na području Republike Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz potporu Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra, naveli su iz Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79