Akcija SIPA-e: Nakon Čilića, u Čapljini “pao” i Sead Tabaković

U Sudu BiH jutros je održano ročište za određivanje ekstradicijskog pritvora Seadu Tabakoviću (52), kojeg su pripadnici SIPA-e lišili slobode jučer na području Čapljine, a po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Sarajevo.

Za Tabakovićem je Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Republike Hrvatske (USKOK) raspisao potjernicu radi lišenja slobode i izručenja u tu zemlju, zbog sumnje da je kao član organizovane kriminalne grupe izvršio krivično djelu u vezi sa neovlaštenim posjedovanjem, proizvodnjom i trgovinom nedozvoljenim drogama i supstancama zabranjenim u sportu.

Lišenje slobode Tabakovića uslijedilo je nakon što je prošle sedmice, također u Čapljini, lišen slobode i Damir Čilić, koji se sumnjiči da je pripadnik iste kriminalne grupe i kojem je Sud BiH već odredio privremeni pritvor, prenosi Faktor.

Prema onome što su ranije izvještavali hrvatski mediji, Damir Čilić, te prvookrivljeni i drugookrivljeni Damir Čuma (41) i Viktor Mrvalj (39) bili su glavni organizatori nekoliko akcija krijumčarenja droge, a kriminalnu grupu činili su još Tomislav Brataljenović (42), Sead Tabaković (52), Mirko Brkić (39) i Dalibor Krijan (28).

Oni se terete da su u najmanje tri slučaja učestvovali u pokušajima međunarodnog krijumčarenja nedozvoljenih supstanci, ali su sve njihove akcije završile neuspijehom.

Odluku o eventualnom pritvoru Tabakoviću donijet će sudija za prethodni postupak Suda BiH Izo Tankić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments