Sabina Sarajlija: Istina se mora utvrđivati na sudu, a ne putem utjecaja političara

Nakon akcije „Black Tie 2“, u kojoj su uhapšene 23 osobe, a sljedećeg dana u pritvoru zadržane samo tri, te nakon pojačanog broja hapšenja u izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ Hayat TV govorila je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija, čiji mandat uskoro istječe.

“Formalno, meni mandat istječe 10. juna iako je VTSV već nominirao i odredio da je nasljednica na ovom mjestu Meliha Dugalija, nije preciziran tačan termin primopredaje tako da sam danas kod vas u gostima kao još uvijek odgovorna glavna tužiteljica Kantona Sarajevo i ostajem u tom punom kapacitetu do konačne primopredaje”, objasnila je Sarajlija te dodala da je to uobičajena praksa definisana zakonom.

Naravno, javnost u najvećoj mjeri zanima dio rada pravosudnog sistema koji se često ponavlja. Policijske jedinice uhapse određeni broj osoba da bi one potom bile puštene, kao što je bio slučaj i u jučerašnjoj akciji te se zato i kruni povjerenje javnosti u ukupan pravosudni sistem. Kao odgovor na ovu praksu glavna kantonalna tužiteljica potencirala je da ne bi mogla komentarisati detaljno predmete koji nisu u njenoj nego su u nadležnosti Suda BiH.

“Ipak, na generalnom nivou jasno podržavam sve akcije Tužilaštva BiH koje imaju za cilj suzbijanje organizovanog kriminala i u tom smislu podržavam kolege. Ipak, javnost mora znati da način na koji tužilaštvo gleda na neki predmet ne mora uvijek korespondirati s načinom na koji to gleda sud. Postoji važan detalj, a to je da postoji razlika između nivoa dokaza koji su potrebni za pokretanje istrage i nivoa dokaza koji je potreban za određivanje pritvora i ta razlika je važna. Osnovi sumnje su dovoljni da se pokrene istraga, ali za određivanje pritvora potrebno je imati skoro dovoljno dokaza kao za podizanje optužnice. Nekad je, naravno, određivanje pritvora i prilika da tužilaštvo još kvalitetnije nastavi graditi optužnicu, ali je zakonodavac tu bio striktan pa za određivanje pritvora moraju biti jači razlozi nego za pokretanje istrage”, objasnila je Sarajlija učestalu situaciju kada svi uhapšeni nužno ne budu pritvoreni.

Dodala je da odluka o nezadržavanju u pritvoru automatski ne znači i loš ishod za sam predmet.

“Naravno, kao tužilac smatram da bi svoj stav o medijskim reakcijama trebali dati postupajući tužioci ili Udruženje tužilaca ili VSTV, ali ja kao tužilac smatram da je to neprimjereno i da političari treba da se suzdrže od takvog govora koji samo može poljuljati povjerenje građana u pravosuđe. To nije dobro i nije pravi put jer sudovi moraju moći relaksirano donositi odluku o zahtjevu tužilaštva. Istina se mora utvrđivati u sudskom postupku, a ne putem medija i utjecaja političara. Pri tome i tužioci i sudija moraju biti sposobni da se odupru toj vrsti pritiska”, istakla je glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija govoreći o jasnom i jakom medijskom pritisku na tužioce i sudije u predmetu „Black Tie 2“.

U nastavku razgovora pogledajte i kako glavna kantonalna tužiteljica govori o načinima i metodama vršenja pritiska na rad tužilaštva koje ona vodi, a koji nekad uključuju i prijetnje finansijama te kako se ona i njen tim odupiru tome.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79