Sarajevski papak iz kombija bacao otpad u rijeku

Očuvanje okoliša i značaj zaštite prirode za mnoge u Bosni i Hercegovini i danas je stran pojam i nešto što se jako teško prihvata.

Tome su danas svjedočili i čitatelji portala Klix.ba na Mošćanici kod Sarajeva koji su snimili neodgovornog muškarca koji je iz svog kombija bacao otpad u vodu.

On je parkirao kombi tik uz obalu i zatim izbacivao velike količine otpada uprkos činjenici da samo nekoliko metara dalje jasno stoji znak “Zabranjeno odlaganje otpada van posuda”.

Treba istaći i da se radi o zaštićenom području.

Prije sedam godina Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža Bentbaša.

U Stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bentbaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Primjera radi, evidentirano je 70 različitih tipova staništa, a utvrđena je i veoma visoka stopa endemičnosti posebno biljaka.

Također, prostor Bentbaše karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr.

Osim toga, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput votodoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno – historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija”, stoji u obrazloženju odluke.

Video pogledajte ovdje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79