Rastu cijene hrane širom svijeta: Meso najviše poskupljuje

Globalne cijene hrane su u travnju zabilježile drugi mjesec uzastopnog porasta, pri čemu je posebno visok rast zabilježen kod cijena mesa, te dijelom ulja i žitarica.

Prema Indeksu cijena hrane Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, koji prati mjesečne promjene u cijenama žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, u aprilu je dosegnuo 119,1 bod, u usporedbi s 118,8 bodova u martu.

Martovski indeks također je revidiran naviše, pošto je prvotno naznačen na razini od 118,3 boda.

Unatoč kontinuiranom rastu, svjetske cijene hrane u aprilu su bile 7,4 posto niže u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći rast cijena zabilježen je kod mesa, koje je na mjesečnoj razini poraslo za 1,6 posto, posebno zbog povećanja cijena govedine, janjetine i peradi.

S druge strane, cijene svinjskog mesa su pale.

Porast cijena žitarica također je zabilježen, prekidajući tromjesečno razdoblje pada. Glavni razlog ovog porasta su rastuće izvozne cijene kukuruza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79