Akcija “Transporter”: Policajci iz RS-a predati Tužilaštvu BiH

Šest osoba koje su jučer u Banjoj Luci uhapšene u okviru nastavka operativne akcije kodnog naziva “Transporter” predate su Tužilaštvu BiH i o njihovom daljem procesuiranju odluka će biti donijeta danas.

Akcija je realizovana koordiniranom saradnjom Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Tužilaštva BiH na području Banja Luke.

Ove aktivnosti usmjerene su na šest lica osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršili krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagala ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. i sprečavanje dokazivanja iz člana 336. KZ-a RS.

Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

Uhapšene su osobe inicijala B.C., M.M., P.V., S.V., D.K. i M.V. na području Banje Luke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79